OKD výrazně snížilo ztrátu. Největší minus udělal nedávno zavřený Důl Paskov

ČTK ČTK
5. 4. 2017 13:08
Loňská ztráta jde na vrub hlavně nerentabilnímu provozu Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který z ekonomických důvodů firma minulý týden zavřela. Insolvenční správce firmy uvedl, že OKD by bylo provozně ztrátové i bez Dolu Paskov, avšak ztráta by byla výrazně nižší.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Karviná - Těžební společnost OKD loni podle předběžných výsledků vytvořila ztrátu 1,22 miliardy korun. Podstatně tak snížila své ztráty z předchozích let: v roce 2016 činila ztráta 6,83 a o rok dříve dokonce 10,09 miliardy.

Loňská ztráta jde na vrub hlavně nerentabilnímu provozu Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který z ekonomických důvodů firma minulý týden zavřela. Vyplývá to ze zprávy insolvenčního správce Leeho Loudy zveřejněné v insolvenčním rejstříku a z výroční zprávy OKD.

"Více než 95 procent provozní ztráty na úrovni primární EBITDA je tvořeno právě Dolem Paskov," uvedl ve zprávě Louda. EBITDA je zisk před započtením úroků, daní a odpisů. Primární EBITDA představuje vytvořenou přidanou hodnotu sníženou o osobní náklady a nákladové daně.

Insolvenční správce uvedl, že OKD by bylo provozně ztrátové i bez Dolu Paskov, avšak ztráta by byla výrazně nižší. "Lze dovodit, že provoz Dolu Paskov byl hlavním 'negativním tahounem' celých OKD, a to na primární provozní úrovni. Hlavní příčinou jsou (dle provedených analýz) vysoké náklady práce," uvedl Louda.

OKD skončily loni v úpadku, do kterého je dovedly hlavně klesající ceny uhlí a předluženost. Od té doby firma provedla úsporná opatření, ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov bylo dalším z nich a patřilo k těm hlavním. Vedení OKD neúspěšně hledalo strategického partnera, který by převzal těžbu a postaral se o postupný útlum dalších dolů. Nyní se jedná o tom, že firmu, v níž pracuje okolo 10 000 lidí, převezme stát.

 

Právě se děje

Další zprávy