OKD vydělalo přes tři miliardy korun, díky rostoucím cenám uhlí už není ve ztrátě

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 4. 2018 13:02
Těžební společnost zároveň splatila státu půjčku 150 milionů korun, kterou mu předloni poskytl jako provozní financování.
OKD Důl Darkov
OKD Důl Darkov | Foto: NWR

Karviná - Těžební společnost OKD dosáhla loni tržeb 16,8 miliardy korun a vytvořila zisk 3,4 miliardy korun. Vytvořila dost hotovosti pro další chod podniku.

Dnes to řekl insolvenční správce Lee Louda, na výsledky upozornil server iHNed.cz. Společnost OKD byla od května 2016 v úpadku. Od minulého týdne, kdy převzal aktivní doly státní podnik Prisko, je OKD znovu v majetku státu.

"Hospodářský výsledek firmy za rok 2017 je velmi pozitivní. Je to dobrá zpráva pro další provoz OKD," řekl Louda.

Server ihned.cz uvedl, že dobrý výsledek hospodaření souvisí s rostoucími cenami černého uhlí. Připomněl, že ještě v roce 2016 byla společnost OKD ve ztrátě 1,22 miliardy, o rok dříve pak téměř sedm miliard korun. OKD zároveň splatilo státu půjčku 150 milionů korun, kterou mu podnik Prisko předloni poskytl jako provozní financování.

Z úsporných důvodů loni OKD ukončilo těžbu ve ztrátovém Dole Paskov. Černé uhlí se dál těží v dolech na Karvinsku, i se zaměstnanci dodavatelských firem tam pracuje okolo 9500 lidí.

"Dlužník (OKD) vytvořil za sledované období dostatek hotovosti pro další chod podniku i pro financování případných nepředvídaných událostí, stejně tak pro financování postupného útlumu neefektivních provozů," uvedl Louda ve zprávě o hospodářské situaci firmy zveřejněné v Insolvenčním rejstříku.

Společnost OKD se dostala do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Věřitelé poté přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, pohledávky za většinu této částky ale insolvenční správce popřel.

Věřitelé, insolvenční správce i soud firmě schválili reorganizační plán. Jeho součástí bylo převedení dolů do majetku státu, který za ně zaplatil necelých 80 milionů korun. V původní společnosti OKD, jež změnila svůj název na Správce pohledávek OKD, zůstaly pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku.

Reorganizační plán počítá s postupným útlumem dolů. Předseda představenstva společnosti Prisko a člen představenstva OKD Marian Klásek minulý týden řekl, že se Prisko při převzetí OKD zavázalo k vytvoření rezervy ve výši 4,9 miliardy korun, z nichž se budoucí útlum bude platit.

Útlum dolů by měl rozložený až do roku 2026. Podle původního plánu by se už letos měly zavírat doly Darkov a Lazy, v roce 2021 Důl ČSA a v roce 2023 jako poslední Důl ČSM. Pak bude ještě tří roky probíhat likvidace. Je ale možné, že harmonogram zavírání dolů se ještě změní.

 

Právě se děje

Další zprávy