OKD bude fungovat dál. Věřitelé povolili reorganizaci, vedení připraví plán

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 8. 2016 18:23
Věřitelé ostravské OKD rozhodli, že společnost půjde do reorganizace. Insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštěni zaměstnanci. Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023.
Důl Darkov, OKD.
Důl Darkov, OKD. | Foto: ČTK

Ostrava - Podnik OKD půjde do reorganizace. Rozhodli o tom hlasováním věřitelé firmy na dnešní schůzi u Krajského soudu v Ostravě. OKD, která spolu s dodavatelskými firmami zaměstnává asi 12 000 lidí, tak bude dál těžit a vydělávat.

Firma má uznané pohledávky za několik miliard korun. Kdyby skončila v konkurzu, věřitelé by podle insolvenčního správce Lee Loudy zřejmě nedostali vůbec nic. Reorganizaci doporučoval Louda, vláda i moravskoslezská tripartita a vedení OKD.

Proti reorganizaci hlasoval jen jeden ze 117 přítomných věřitelů, několik se hlasování zdrželo.

Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. Věřitelé rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

Dnešní rozhodnutí věřitelů uvítali prezident Miloš Zeman, členové vlády i zástupci OKD a odborů. Reorganizace je podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) lepším řešením než konkurz a umožní s firmou neprodleně podepsat úvěrovou smlouvu na 700 milionů korun. Půjčka umožní fungování OKD minimálně do schválení reorganizačního plánu, uvedl Mládek. Zatím ale není jasné, jestli tato podpora projde u Evropské komise.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by konkurz přinesl obrovskou nejistotu v nárůstu nezaměstnanosti i případných ekologických škodách. Prezident Zeman řekl České televizi, že reorganizace může zachránit alespoň část OKD, minimálně dvě šachty. Podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka reorganizace dává signál zaměstnancům, že budou mít práci a že se situace ve firmě uklidní.

Postupný útlum

Schválení reorganizace znamená, že podnik bude fungovat dál. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštěni zaměstnanci. Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji i insolvenční správce. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední hromadné propouštění.

Zástupci OKD dnes u soudu řekli, že zisková by společnost mohla být na konci roku 2018. Do té doby by se zřejmě zavřely ztrátové doly Paskov a Darkov. Odhad výnosů věřitelů ale podle materiálu zpracovaného OKD i tak činí 2,5 procenta. Při reorganizaci podnik bude dál fungovat, a tak věřitelé ještě mohou nějakou dobu vydělávat. Další vývoj přitom do značné míry záleží na tom, zda alespoň mírně porostou ceny uhlí.

Přes 550 věřitelů sice u soudu přihlásilo pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale většinu neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tří miliard korun. Věřitelem OKD s největšími uznanými pohledávkami je skupina AWT, která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun.

Bez deseti miliard pro Citibank

Louda neuznal mimo jiné pohledávky banky Citibank za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank držitele dluhopisu zastupuje. Mezi držiteli jsou i investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group (AHG), které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. S neuznáním pohledávek držitelé nesouhlasí. Celá věc možná skončí arbitráží.

V OKD nyní pracuje asi 12 000 lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností.

Podmínka pro půjčku od státu

Reorganizace OKD umožní podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) pozvolný a kontrolovaný útlum těžební činnosti firmy. Babiš rozhodnutí vítá.

Reorganizací byla podmíněna půjčka až 700 milionů korun, s kterou na konci července souhlasila vláda. Ministr uvedl, že úvěr, který má umožnit sestavení reorganizačního plánu, bude čerpán podle aktuální potřeby OKD.

"Rozhodnutí věřitelů vítáme. Umožní totiž pozvolný a zejména kontrolovaný útlum těžební činnosti OKD. Uzavřít hlubinné doly je ve všech ohledech složitá věc a konkurz by přinesl obrovskou nejistotu (nejen v jednorázovém nárůstu nezaměstnanosti, ale i v případných ekologických škodách)," uvedl Babiš.

Analytici: Reorganizace je šancí, vyhráno ale není

Reorganizace společnosti OKD je pro firmu šancí na přežití. Vyhráno ale nemá. Shodli se na tom analytici v anketě ČTK. Podle odborníků bude nyní důležitá diskuse nad finančním plánem reorganizace. Připomínají také, že díky dnešnímu rozhodnutí věřitelů by měla OKD získat od státu půjčku 700 milionů korun. Ta však podle nich pomůže jen na několik měsíců.

"Dlouhodobě přežití bude záviset na tom, jestli firma dokáže přikročit k nepopulárnímu škrtání nákladů. Velmi pravděpodobné je zavření nevýnosných dolů Paskov a Darkov," uvedl dnes analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Odbory, které odmítají snižování mezd a propuštění, by si podle něj měly uvědomit, že bez snižování osobních nákladů nebude reorganizace úspěšná. "Taktéž by byla vhodná pomoc ze strany odběratelů, kteří by mohli nakoupit uhlí do zásoby, a tím poskytnou OKD hotovost," podotkl Tomčiak.

Analytik Petr Hlinomaz označil dnešní rozhodnutí za mírně překvapivé, ale pozitivní. "Z dostupných informací se totiž nezdálo, že by v otázce finančního plánu reorganizace byly věci tak daleko a věřitelé se mohli tak rychle shodnout. Možná jde tedy v tento okamžik více o projev vůle řešit problém OKD reorganizací, než že by byl na stole podrobný a reálný finanční plán, jak OKD cestou reorganizace vést," uvedl Hlinomaz.

Právě diskuse nad finančním plánem reorganizace bude podle Hlinomaze dalším krokem, který bude třeba řešit. "Čekal bych, že i tento plán bude muset být odsouhlasen věřiteli a insolvenčním soudem," dodal.

Podle analytiků půjčka od státu firmě dlouho nevystačí. Ředitel OKD Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by firma mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit. Podnikatel s uhlím a elektřinou Petr Paukner potvrdil, že spolu s dalším podnikatelem Petrem Otavou nabízí OKD takzvané komoditní financování až do výše dvou miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy