OKD nemusí platit přes 2,4 miliardy korun. "Zlepšovák" podle soudu neukradla

ČTK ČTK
9. 9. 2015 14:53
Soud dnes nepravomocně zamítl žalobu Otakara Černého, který tvrdil, že OKD jeho nápad používala při těžbě a tím se neoprávněně obohacovala. Černý chtěl původně miliardu, pak ale návrh zvýšil. Peníze vyžadoval za období let 2009 až 2013, firma se ovšem bránila tím, že podobný technický zlepšovák nepoužívá od roku 2007.
Důl Paskov patřící OKD
Důl Paskov patřící OKD | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Těžební firma OKD nemusí platit přes 2,4 miliardy korun za údajné zneužití zlepšovacího návrhu. Soud dnes zamítl žalobu Otakara Černého, který tvrdil, že se jeho nápad používal při těžbě uhelných kalů a firma se tím neoprávněně obohacovala. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Černý původně chtěl po OKD přes miliardu, v květnu ale svůj návrh rozšířil o dalších více než 1,4 miliardy korun. Peníze požadoval za období mezi roky 2009 a 2013, kdy se prý firma na návrhu bezdůvodně obohatila. "Po provedeném řízení dospěl soud k závěru, že žalobě nelze vyhovět," uvedla předsedkyně soudního senátu Helena Nebesařová.

Podle soudu bylo podstatné, že Černý chtěl peníze za období od 25. 1. 2009. "V řízení bylo prokázáno, že sporné technické řešení bylo aplikováno do roku 2007. Jednak to jednoznačně vypověděli svědci, spoluautoři zlepšovacího návrhu, a jednak to uvedl i sám žalobce," doplnila Nebesařová.

S verdiktem byl spokojen advokát Richard Dolák, který zastupoval OKD. Firma se žalobě u soudu bránila tím, že nároky Černého jsou neoprávněné, protože se zlepšovák od roku 2007 nepoužívá. Navíc je prý znám už z přelomu 80. a 90. let. "Do roku 2007 bylo používáno technické řešení, které bylo velmi podobné tomu, co bylo uvedeno ve zlepšovacím návrhu. Nicméně nebylo totožné ani v té době," řekl Dolák.

Černý si dnes verdikt soud nepřišel vyslechnout. Jeho advokát Zbyněk Hajn po jednání novinářům řekl, že je velmi pravděpodobné, že se proti rozsudku odvolají. Poradit se ještě musí se svým klientem.

Na těžbě uhelných kalů z nádrží OKD se podílí sací bagr vybavený těžebním zařízením, které narušuje sediment a kal na dně nádrže. Pomocí kalového čerpadla je narušený sediment dopravován na břeh nebo do dalších technologií. Firma z nádrží ročně vytěží kolem 300 000 tun uhelné hmoty, což je více než pět procent roční produkce.

Černouhelné doly OKD vlastní těžební společnost New World Resources (NWR). OKD má zhruba 11 000 zaměstnanců.

Poznámka: Spoluvlastník OKD Zdeněk Bakala je také majitelem společnosti Economia, která vydává i Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy