OKD míří do insolvence, sama podává návrh. Dluží přes 17 miliard, o dalším postupu rozhodne soud

Ekonomika ČTK Petr Lukáč Ekonomika, ČTK, Petr Lukáč
Aktualizováno 3. 5. 2016 17:39
Těžební firma OKD nemá dost peněz na splácení závazků, podala proto sama na sebe insolvenční návrh. Kvůli klesajícím cenám uhlí je pro ni těžba ztrátová i přes úsporná opatření. Podnik ale bude dál fungovat v obvyklém provozu a normálně těžit. Kvůli situaci se mimořádně sejde vláda.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NWR

Karviná - Těžební firma OKD dnes podala ke Krajskému soudu v Ostravě sama na sebe insolvenční návrh. Uvedl to mluvčí společnosti Ivo Čelechovský. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky.

"Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost," sdělil mluvčí. Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

Firma dluží více než 17 miliard korun, má nejméně 650 věřitelů. Majetek OKD nedosahuje ani sedm miliard, uvádí se v insolvenčním návrhu. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark dnes řekl, že 13 miliard korun jsou závazky v rámci skupiny.

Většina závazků připadá na dluhopisy, které zatím nejsou splatné. OKD však očekává, že se stanou splatnými předčasně v důsledku porušení emisních podmínek. Dluh z běžných obchodních vztahů dosahuje "jen" přes 380 milionů korun, z nichž je 133 milionů po splatnosti - mezi tyto největší věřitele patří podle insolvenčního návrhu dopravní společnost Advanced World Transport (AWT) a polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia.

Soud může rozhodovat týdny

Mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová řekla, že soud by o návrhu mohl rozhodnout během několika dní, ale i za několik týdnů. "Soud nejdříve posuzuje, jestli návrh splňuje formální náležitosti. Návrh může i odmítnout. Pokud jsou formální náležitosti splněny, pak soud posuzuje návrh věcně. Rozhoduje se většinou rychle," řekla Olšarová.

V případě, že soud pošle firmu do úpadku, následně rozhoduje o způsobu, jakým se bude řešit. To může trvat týdny. Možnosti jsou dvě: buďto šetrnější reorganizace, nebo konkurz, při němž má konkurzní správce za úkol zpeněžit, co jde, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů. Při povolené reorganizaci by věřitelský výbor schvaloval plán předložený dlužníkem a následně by se postupovalo podle tohoto plánu.

Klesající ceny a vysoké zadlužení

"Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnancům," uvedl po jednání představenstva jeho předseda, generální ředitel OKD Dale Ekmark.

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Akcie NWR na pražské burze reagovaly odpoledne propadem o více než dvě pětiny, cena klesla na sedm haléřů. Úterní obchodování skončily se ztrátou 25 procent při ceně devět haléřů za kus.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji činil na konci března 8,3 procenta, bez práce bylo více než 70 000 lidí.

Chystá se mimořádné jednání vlády

"Ve středu se sejde rozšířené předsednictvo vlády a bude jednat o vzniklé situaci," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Očekává, že kvůli OKD bude brzy svoláno i mimořádné jednání celé vlády.

Stát nemůže do věci vstupovat přímo, jelikož OKD nemá směrem ke státu žádné dluhy. Vláda ale může udělat některé dohody se správcem konkurzní podstaty. "Jak to bude přesně, prosím nechme, až to projedná vláda," řekl Mládek.

Ministr zopakoval, že vláda necítí odpovědnost za firmu OKD, ale za její zaměstnance. Státní báňská správa a Diamo jsou připraveny zasáhnout, kdyby manažeři nekonali. Ministr například znovu navrhne, aby Diamo přijalo 250 horníků se základním vzděláním starších 55 let na rekultivační práce.

Členské firmy Svazu průmyslu a dopravy jsou připraveny zaměstnat 1000 lidí z OKD:

Chtějí se odříznout od těch, co je vysávají

V podzemí Dolu Darkov na Karvinsku dnes protestovalo 46 horníků. Podle odborového předáka chtějí, aby šla firma do insolvence. Dvacet šest horníků dnes nevyfáralo po noční směně, k nim se přidalo 20 havířů z ranní směny. Poté, co jejich otázky zodpověděl provozní ředitel těžební společnosti OKD Pavel Hadrava, který za nimi sfáral, horníci z noční směny vyfárali. Ostatní se rozešli na pracoviště.

"Chtěli odpovědi na své otázky, co bude s OKD, zda mají šanci získat výplaty, co bude dál. Považujeme to za pracovní briefing," řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Akci neorganizovaly odbory.

Zaměstnanci těžební firmy podle Pytlíka mají už dlouho strach z toho, zda budou mít práci a mzdu. "Co mě velice překvapilo, horníci zcela jasně řekli, že chtějí do insolvence. Chtějí se odříznout od těch, co nás vysávají, to znamená NWR a AHG. Říkali, že chtějí být samotné OKD bez těch vyžírek," řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Podle prvního náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje je ale insolvence nejhorší možné řešení, protože u takového podniku, jakým je OKD, není v České republice nijak odzkoušené. "Tedy v podniku, v němž je podíl státu ve formě nerostného bohatství. Insolvenční správce bude pod velkým tlakem, jaký zvolí postup. Vláda by si měla zachovat vliv a nedovolit zastavení těžby, to by byla nejhorší možná varianta," říká náměstek Josef Babka.

V insolvenčním návrhu společnost OKD uvedla, že aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy. Utlumit chce i Darkov (při zachování provozu úpravny uhlí) a minimálně částečně utlumit činnost v lokalitě ČSM Sever. Pro uzavírání konkurence neschopných dolů chce OKD získat veřejnou podporu. Při reorganizaci by se snažila o provádění dalších úsporných opatření a zároveň o zachování podstatné části pracovních míst.

Vlastníkem OKD je společnost NWR, kterou od února ovládá Ad Hoc Group (AHG) sdružující tři britské investiční společnosti. Mluvčí AHG Roman Pařík říká, že rozhodnutí je plně v rukou představenstva OKD. "Investoři mu nemohou udílet rady ani pokyny. Je nám líto, že situace zašla tak daleko, když jsou investoři ochotni se s vládou dohodnout a navíc předložili řadu návrhů k záchraně OKD."

Zástupci vlády už dříve nátlak AHG odmítli. Mládek například uvedl, že firma požadovala od státu jen za samotné akcie OKD 120 milionů eur (asi 3,2 miliardy korun). Mládek přitom očekával, že je nabídne za korunu.

Zájem mají Paukner i Krúpa

"To udělali hoši dobře, jinak by jim hrozil kriminál," shrnul rozhodnutí managementu OKD miliardář a obchodník s uhlím Petr Paukner s tím, že firma nyní pravděpodobně půjde do insolvence. "A my se o ni budeme ucházet," dodal.

Paukner se již v minulosti nechal slyšet, že je ochotný spolu s Petrem Otavou a Martinem Ulčákem doly koupit a některé z nich pět let provozovat. Podmiňoval to ale právě insolvencí a očištěním firmy.

Hlavním důvodem problémů OKD jsou velké propady cen energetického i koksovatelného uhlí. To se dnes prodává zhruba za polovinu toho, co před pěti lety. Svou vinu ale nese i management firmy, který například nakoupil velmi drahé nové stroje, které se často ani nepoužívají. "Těch toxických smluv je tam ale víc, kromě zmiňovaných leasingů na stroje jsou to i dohody s Veolií či úvěry s vysokými úroky od samotné AHG," řekl Paukner.

Návrh na odkup firmy AHG poslal i slovenský investor a "nájezdník" Pavol Krúpa. Ten nyní v NWR drží podíl 3,44 procenta. "Z pohledu managementu to byl nevyhnutelný krok. Stále si myslíme, že reorganizace bude lepší řešení než konkurz," prohlásil Krúpa. "Ano, naše nabídka na odkup podílu AGH stále platí. Nyní se budeme poohlížet i po pohledávkách OKD, abychom v insolvenčním řízení posílili svoji pozici," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy