OKD letos zavře Důl Paskov, z firmy odejde nejméně 1300 lidí. Podle hejtmana jedná firma skandálně

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 3. 3. 2016 17:27
Společnost OKD chce těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku ukončit na konci letošního roku. Vyplývá to z vyjádření výkonného ředitele Antonína Klimši ve firemním týdeníku Horník. Firma tím překvapila vlastní zaměstnance i třeba hejtmana Moravskoslezského kraje.
Foto: ČTK

Karviná - Už na konci letošního roku skončí těžba na Dole Paskov. Společnost OKD zároveň plánuje, že sníží počet svých zaměstnanců z aktuálních přibližně 9800 nejméně o 500 a počet agenturních pracovníků asi o 800. Vyplývá to z vyjádření výkonného ředitele Antonína Klimši v dnešním vydání firemního týdeníku Horník.

Vedení firmy tím zaskočilo zaměstnance. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl ČTK, že se tyto informace dozvěděl z firemních novin a že ho to velice překvapilo. "Já vím akorát, že není ještě schválený podnikatelský plán. Jsou nějaké záměry, ale není nic schváleného. Tak se divím, že to v Horníku vyšlo," řekl Pytlík. Odboráři jsou od minulého týdne ve stávkové pohotovosti.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že způsob, jakým OKD o situaci informuje, je skandální. Zprávu o ukončení těžby nemají zatím ani ministerstva průmyslu a práce. Ministerstvo práce podle náměstka Jiřího Vaňáska opatření na pomoc propouštěným ale už chystá.

Další doly se zatím zavírat nemají

Klimša uvedl, že počet vlastních zaměstnanců OKD by se měl letos pohybovat okolo 9300 lidí. "Proti roku 2015 tak dojde ke snížení průměrného stavu vlastních zaměstnanců asi o deset procent. Současně s tím snížíme počet dodavatelských zaměstnanců cca o 30 procent," uvedl Klimša. V dodavatelských firmách podle odborů nyní pracuje zhruba 2500 lidí.

Důl Paskov je podle Klimši z pohledu nákladovosti a ztrátovosti nadále neudržitelný, nadešel čas přijmout strategické rozhodnutí. "Prioritou OKD je ukončení těžby na konci roku 2016. V této chvíli zodpovědně připravujeme detailní rozpočty technické i sociální likvidace a věříme, že budou dokončeny a projednány na počátku druhého čtvrtletí letošního roku, pravděpodobně už v dubnu," uvedl Klimša.

Důl Paskov má téměř 1700 kmenových zaměstnanců. Těží se v něm na dvou šachtách: Staříč a Chlebovice.

Klimša uvedl, že pokud nedojde k dalšímu propadu cen uhlí na světových trzích, v karvinské části OKD se s útlumem v následujících dvou letech nepočítá. "V rámci standardních procesů zvyšování efektivity ale v roce 2016 plánujeme - mimo Důlní závod 3 - snížit počty zaměstnanců v OKD asi o 340 lidí, a to k 1. červenci," uvedl výkonný ředitel.

K prostředkům na zajištění odstupného pro propouštěné zaměstnance uvedl, že budou předmětem dalších jednání mezi vlastníky firmy a zástupci státu, případně dalšími zainteresovanými stranami.

Cílený program pro propuštěné

Náměstek ministryně práce pro zaměstnanost Vaňásek řekl, že resort v případě ukončování těžby zřídí ve firmě mobilní pracoviště úřadu práce. Chystá cílený program pro propouštěné. Zahrnovat má rekvalifikační kurzy či příspěvky na dojíždění za prací do jiných míst.

"Nejprve ale musíme znát časový harmonogram, pak můžeme začít s opatřeními. Připravujeme různé varianty plánu. Musíme mít ale základní informace," řekl Vaňásek. Ministerstvo už vypracovalo analýzu trhu práce v Moravskoslezském kraji. Je v něm 10 000 volných míst a 70 000 nezaměstnaných, upřesnil náměstek.

Hejtman Novák řekl, že způsob, jakým OKD o svých plánech informuje, je jasným důkazem toho, jak dlouhodobě jedná. "Na druhou stranu ta čísla odpovídají realitě, kterou víceméně dlouhodobě očekáváme, i vzhledem k tomu, jak znám stav příprav, respektive nepříprav na těžbu," řekl Novák. Kraj podle něj nyní řeší, jak může pomoci propouštěným zaměstnancům.

"MPO dosud žádnou oficiální informaci ze strany OKD neobdrželo, a nebudeme ji proto komentovat," reaguje na nový plán OKD mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jež má nového majitele: skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy.

Klimša se stal výkonným ředitelem firmy 1. února. Dosavadní výkonný ředitel Dale Ekmark je od tohoto data generálním ředitelem OKD.

Poznámka: Podnikatel Zdeněk Bakala je majitelem společnosti Economia, která mimo jiné vydává Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy