Paskov bude těžit do konce roku 2017, stát dá 600 milionů

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 22. 4. 2014 14:50
Stát se s NWR definitivně dohodl. Firma ale může za špatných podmínek ukončit těžbu dřív.
Foto: ČTK

Praha - Těžba v Dole Paskov bude pokračovat do konce roku 2017, do té doby ji bude společnost OKD provozovat na vlastní náklady, a uchová tak práci pro zhruba 1800 zaměstnanců.

Stát na prodloužení těžby v jednom z dolů společnosti OKD, která patří do skupiny NWR, vynaloží 600 milionů korun. Ty ale nepůjdou na provoz samotné společnosti OKD, ale na zmírnění sociálních dopadů. Peníze tedy mají jít přímo horníkům, kteří postupně přijdou o práci a stát jim bude vyplácet odstupné ve výši osmi až dvanácti měsíčních platů, jak to plyne z kolektivní smlouvy.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek tak kývl na řešení, které vychází z návrhu ministra financí Andreje Babiše ze začátku dubna. O finální podobě záchranného plánu pro Paskov bude jednat v pondělí 28. dubna vláda.

Záleží na cenách uhlí

„Dohodli jsme se, že OKD bude do roku 2017 na vlastní náklady provozovat těžbu na Dole Paskov. Součástí dohody je klausule, že firma bude po tuto dobu udržovat 1800 pracovních míst,“ představil podmínky dohody Mládek.

Redukci počtu zaměstnanců dohoda připouští až v posledním roce provozu dolu, tedy v roce 2017, a to na 1600 lidí.

Mládek také upozornil, že k rychlejšímu útlumu těžby v Paskově může dojít v případě, že ceny uhlí klesnou pod 110 dolarů za tunu. „Za takovéto situace se dohoda ruší,“ upozornil Mládek.

Konec dohody se předpokládá i za situace, kdy by ceny uhlí vzrostly a firma by byla po čtyři čtvrtletí v zisku. „V tom případě by nemělo smysl podporovat rentabilní důl,“ dodává Mládek.

Málo peněz na likvidaci dolu

Stát na základě dohody nechává provoz Dolu Paskov i samotnou sanaci na majiteli OKD, skupině NWR. Jen náklady na technickou likvidaci dolu se mají pohybovat okolo 500 milionů korun.

Tuto částku potvrdil i mluvčí OKD Marek Síbrt. Doplnil ale, že nejde o celkovou sumu. Další náklady budou spojeny se samotným prodloužením těžby i následnou sanací území, dotčených těžbou.

"Jaká bude celková částka nedokážu zatím odhadnout. Záleží to na řadě faktorů, včetně cen uhlí," vysvětlil Síbrt.

OKD má podle Mládka na likvidaci těžby ve všech svých lokalitách vyšetřeno asi 700 milionů korun. "Tato částka stačí jen na likvidaci Paskova, nikoli na likvidaci všech šachet. Je to záležitost, kterou budeme muset řešit," kritizuje postup NWR ministr.

Ten současně naznačil, že ani po dohodě není úplně jasné, zda suma za likvidaci dolu nepadne nakonec na stát. Dluhy skupiny NWR totiž dosahují výše 20 miliard korun a firma by mohla skončit v konkursu.

Zavření Dolu Paskov oznámila mateřská skupina NWR loni v září. Tehdy firma avizovala, že na vlastní náklady bude těžit maximálně do konce roku 2014. Se státní pomocí pak těžbu odhadovala do konce roku 2018.

Poznámka redakce: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy