Okamurův úspěch balík nevynese. Fortuna ruší sázky

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
27. 9. 2013 6:00
Fortuně se nelíbí, že strana nejde do voleb samostatně. Úsvit začal s vysokým kurzem
Tomio Okamura jako samuraj. K této fotce napsal: "Jsem připraven na boj (jsem sice jen čtvrtinový Japonec a díky mamince většinový Moravák, ale to nevadí...)"
Tomio Okamura jako samuraj. K této fotce napsal: "Jsem připraven na boj (jsem sice jen čtvrtinový Japonec a díky mamince většinový Moravák, ale to nevadí...)" | Foto: Facebook, Tomio Okamura

Praha - Pokud jste si u sázkové kanceláře Fortuna vsadili při vysokém kurzu na to, že se hnutí Úsvit přímé demokracie dostane do Poslanecké sněmovny, výhry se nedočkáte.

Fortuna sázejícím vrací vklady. A to i těm, kteří naopak svou sázkou vyjádřili názor, že se Okamurova strana do sněmovny neprobojuje. Důvod? Strana nekandiduje samostatně.

Jeden ze sázejících na Facebooku hledal zastání přímo u Tomia Okamury. Uživatel jménem Filip Čihal tvrdí, že na úspěch hnutí vsadil 800 korun při kurzu 100:1. O 80 tisících si teď může nechat jen zdát, ať už okamurovci do poslaneckých lavic zasednou, nebo ne.

"Tak tato zpráva od příznivce nás velmi znepokojila. Vyzýváme společnost Fortuna, aby se ke vzniklé situaci vyjádřila. Hnutí Úsvit má zcela samostatné kandidátky, nevytvořilo žádné předvolební koalice, pouze na jeho kandidátce kandiduje několik příslušníků jiných politických stran - Moravanů, VV, ČSSD a jiných," reagovala na Čihalovu zkušenost strana na svém facebookovém profilu.

Kurz 700:1

Hnutí Úsvit dále uvádí, že Fortuna začínala u sázek na úspěch jejich strany dokonce na kurzu 700:1. Nyní je kurz 2,92:1.

"Pokles kurzu je sice negativní zprávou pro sázkaře, nicméně také znamená podstatně větší naději pro občany, že se do Parlamentu dostane někdo, komu skutečně záleží na změně systému," uvedl Úsvit.

Fortuna pro vracení vkladů argumentuje tím, že sázky neplatí, protože strana nejde do voleb samostatně. Podle mluvčího Fortuny Petra Šraina došlo k porušení podmínky v přesném znění: "Strana se musí dostat do PS jako samostatný subjekt, pokud vytvoří společnou kandidátku s jinou stranou, sázky se vrací."

"Podmínka obecně byla v platnosti od 8. 8., kdy jsme sázky spustili, do chvíle, kdy byly uzavřeny kandidátky, došlo k úpravě nabídky a podmínka pozbyla smyslu," vysvětlil Šrain.

Vklady prý kancelář vracela i lidem sázejícím na Suverenitu, Věci veřejné a LIDEM, které také nekandidují samostatně. Strana Jany Bobošíkové kandiduje spolu s dalšími uskupeními pod jménem Hlavu vzhůru, někteří véčkaři se přidali právě k Okamurovi a několik členů LIDEM lze nalézt na kandidátkách Strany soukromníků ČR.

Sázející na Okamuru tak o vysoké výhry připravilo spojení hnutí Úsvit s Věcmi veřejnými a Moravany.

Fortuna: Pravidla jsou pro všechny stejná

Jinak zatím Fortuna postupuje u sázek na ANO 2011. Babišova strana spojila síly se Severočechy.cz. Kancelář však sázky neruší. I když podle Šraina se to nedá vyloučit. Situace je vyhodnocována průběžně, uvedl mluvčí s tím, že pravidla jsou pro všechny stejná.

Ze zářijových průzkumů se zdá, že Babišova strana má místa ve sněmovně jistá. Podle CVVM by získala 31 mandátů, podle STEM 15. Úsvitu však ani jedna z těchto agentur žádný mandát nepřiřkla.

Mnohem většího úspěchu Okamura dosahuje u agentury Medea Research. Na konci srpna ho preferovalo 8,6 % dotázaných, v září pak 9,1 %. Preference ale nemají odpovídat zisku ve volbách, protože zahrnují i lidi, kteří ještě nevědí, zda půjdou volit, nebo se k volbám vůbec nechystají. Poslední průzkum si zadala TV Barrandov.

Další agentura, podle které by se Okamura do sněmovny dostal, a to s pěti procenty, je TNS Aisa. Té průzkum zadala Česká televize.

 

Právě se děje

Další zprávy