Jak nás může ohrozit brexit? O co by měli v jednáních s Británií usilovat Češi? Ekonom odpovídal

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 30. 3. 2017 12:07
Online rozhovor s ekonomem Viktorem Zeiselem.
Co udělá brexit s českou ekonomikou? Expert odpovídal
Rozhovor skončil
Viktor Zeisel odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Po devíti měsících od referenda spustili Britové definitivně proces rozchodu s EU. Londýn ve středu oficiálně požádal Brusel o spuštění článku 50 Smlouvy o Evropské unii (známé také jako Lisabonská smlouva). Na konci procesu bude brexit a EU přijde o jednoho z nejvýraznějších členů.

Jaký to všechno má dopad na evropskou, a tedy i českou ekonomiku? "Jsem přesvědčen, že rozhodnutí o brexitu růst světové ekonomiky spíše zpomaluje, ačkoliv ne tolik, jak jsme původně očekávali," odpověděl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky.

Samotné Velké Británii podle něj hodně pomohlo oslabení libry, která k euru od červnového referenda ztratila zhruba 13 procent. "Nicméně 66 procent dotazovaných manažerů ve Velké Británii v jednom z průzkumů uvedlo, že se obávají dopadů brexitu. To již dnes může mít vliv na jejich ochotu investovat," dodává Zeisel.

Jeden ze čtenářů se ptal, zdali na české firmy, které do Británie vyvážejí, mohou po dokončení brexitu očekávat z britské strany nějaké nové výrazné překážky. "Obchodní dohody budou symetrické, takže nezáleží pouze na tom, jestli Británie pustí zboží z EU do své země, ale jestli (a za jakých podmínek) EU pustí zboží z Velké Británie do EU. Jednání mohou být velmi složitá. V případě, že by k dohodě nedošlo, může to pro české firmy znamenat velký problém. Už nyní mají některé firmy problémy s výrazným oslabením libry," odpověděl ekonom.

Nejvíce dotazů pak padlo na další vývoj kurzu britské měny. "Naši kolegové v Londýně ještě očekávají mírné oslabování libry. Už by se ale nemělo jednat o propad, jaký jsme zaznamenali po referendu v loňském roce. Proti koruně by však libra měla oslabovat dlouhodobě," sdělil svůj pohled na věc Viktor Zeisel.

Co udělá brexit s českou ekonomikou? Expert odpovídal

Rozhovor skončil
30. 3. 2017
Ptá se: Jaroslav Polák

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat. Jaká je výše platů-mezd ve zdravotnictví v VB - tedy ptám se na situaci v NHS?
Kolik berou sestry a kolik specialisti (VŠ) a doktoři? Pokud bude omezen obchod - tj. zavedení cel atp., jak se to projeví na životní úrovni. Známý "expert" V. Klaus mladší např. odhadoval, že při vystoupení z EU by v ČR klesla životní úroveň o třetinu: http://zpravy.idnes.cz/vypadnout-z-eu-a-kontrolovat-hranice-doporucuje-klaus-mladsi-z-ods-1f2-/domaci.aspx?c=A160723_153021_domaci_kop

zdraví Jaroslav Polák

Odpovídá: Viktor Zeisel

Hezké dopoledne,

platy závisí na vzdělání a zkušenostech. Základní přehled o platech doktorů najdete zde https://www.healthcareers.nhs.uk/about/careers-medicine/pay-doctors. Platy sester jsou mnohem variabilnější https://www.healthcareers.nhs.uk/about/careers-nhs/nhs-pay-and-benefits/agenda-change-pay-rates . Tuším, že ještě existují příplatky podle lokality. V Londýně je tak plat nejvyšší.

Co se týče odchodu z EU, tak se stále domnívám, že to bude pro Velkou Británii znamenat významnou ztrátu. Nicméně se jedná o velkou zemi, která má obchodní vazby po celém světě a její vyjednávací pozice je mnohem silnější než pozice, jakou by měla Česká republika. Pro Česko by opuštění EU bylo mnohem těžší. Samozřejmě velmi záleží na podmínkách, jaké by byly dohodnuty mezi EU a Českem (stejně tomu bude v případě Velké Británie). Netroufnu si odhadnout, jestli by životní úroveň klesla o třetinu, ale klesla by určitě.

30. 3. 2017
Ptá se: Karel Hakl

Dobrý den,
rád bych se zeptal na problematiku preferenčního puvodu zboží. Jaký je Váš názor jak to to bude, uzavře EU s Britanií dohodu o preferenčním zachazeni bez smlouvy o volné pohybu osob?
Děkuji

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

myslím, že nějakou dohodu o celní unii spojenou s preferenčním původem zboží EU nakonec s Velkou Británií uzavře. Nicméně právě tato část dohody bude nejtěžší.

30. 3. 2017
Ptá se: Vetchý Kmet

Dobrý den, mne víc zajímá, proč se řeší brexit, proč se neřeší fakt, že např. v obchodě a ve službách jsou mzdy hrubě pod 100 Kč na hodinu, a proč se nikdo nezabývá faktem, že jsme v područí eknomicky silných států, že majitelé řetězců vyvádějí miliardové zisky legálně do zahraničí. Tohle asi brexit nevyřeší...

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

nízké mzdy v Česku debata o brexitu určitě nevyřeší. Doufám, že mzdy pomůže zvýšit současná velmi nízká nezaměstnanost a dobrá kondice domácího hospodářství. Myslím, že k vyšším mzdám by v Česku pomohlo, kdyby sem zahraniční firmy začaly přesouvat svá vývojová centra a vůbec odvětví s vysokou přidanou hodnotou. Česko by mělo právě zde vytvářet co nejlepší podmínky a začít by se mohlo u kvality nejenom vysokého školství.

30. 3. 2017
Ptá se: Piotr Shenkawski

Dobry den,

Myslite,ze bude libra pokracovat se svem propadu? A jak dlouho predpokladate,ze to bude pokracovat? Zda se vam jiz dnes libra podhodnocena? A jaky predpokladate dopad na Euro?

Predpokladate,ze dojde k presunu bankovnictvi z Londynskeho City?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

naši kolegové v Londýně ještě očekávají mírné oslabování libry. Už by se ale nemělo jednat o propad, jaký jsme zaznamenali po referendu v loňském roce. Nyní je libra proti euru přibližně o 13 % slabší oproti hodnotám před referendem. I dopad na euro byl hodně negativní. Nicméně na kurz eura působí hodně faktorů a jejich efekty se od sebe nedají oddělit.

Některé velké americké banky již oznámily, že přesunou část svých aktivit z Londýna do jiných evropských měst. Mluví se zejména o Frankfurtu a Dublinu. Nemyslím, že by z Británie odešly úplně, ale své aktivity v Londýně pravděpodobně omezí velká část bankovního sektoru.

30. 3. 2017
Ptá se: David Pitřík

Dobrý den,

Proč nemůže EU fungovat jako při jejím vzniku, tzn. Na bázi hospodářské spolupráce?
Neustále lpění elit na federalizaci a centralizaci moci do Bruselu totiž v mnoha lidech evokuje pocit, že jim jde více o pocit moci a seberealizace, než o nějakou silnější Evropu.

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

projekt EU byl od začátku koncipován jako politický, nicméně se začalo ekonomickou spoluprací. Společný trh, který všem státům přináší velké výhody a je hlavním pilířem Evropské unie, vyžaduje společná pravidla. Je jasné, že EU v některých případech přebírá pravomoci, které by se lépe vykonávaly na úrovni národních států, a souhlasím, že je to jeden z hlavních problémů současné EU. Na druhé straně se domnívám, že v jistých ohledech by EU klidně slušelo trochu více integrace.

30. 3. 2017
Ptá se: Jan Horalka

Dobrý den, měl v těch uplynulých měsících oznámený brexit nějaký vliv na světovou ekonomiku, natož na českou? Akcie rekordně rostou, ceny také rostou, ekonomikám se daří. Neukazuje se nakonec, že byl negativní vliv brexitu na světovou ekonomiku přeceňovaný?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

bohužel od sebe nedokážeme oddělit jednotlivé faktory, které ovlivňují světovou ekonomiku. Já jsem přesvědčen, že rozhodnutí o brexitu růst světové ekonomiky spíše zpomaluje, ačkoliv ne tolik, jak jsme původně očekávali. Velké Británii hodně pomohlo oslabení libry (od referenda cca o 13 %). Nicméně 66 % dotazovaných manažerů ve Velké Británii v jednom z průzkumů uvedlo, že se obávají dopadů brexitu. To již dnes může mít vliv na jejich ochotu investovat.

30. 3. 2017
Ptá se: Jana Hořejší

Dobrý den, existuje vůbec reálná možnost, že by se pro české firmy po brexitu mohly zhoršit podmínky pro vývoz do Británie? Britové přeci nebudou mít zájem na tom, nějak brzdit vlastní ekonomiku a ztěžovat dovoz z Evropy pro vlastní firmy, smysl nedává...

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

obchodní dohody budou symetrické, takže nezáleží pouze na tom, jestli Británie pustí zboží z EU do své země, ale jestli (a za jakých podmínek) EU pustí zboží z Velké Británie do EU. Jednání mohou být velmi složitá. V případě, že by k dohodě nedošlo, může to pro české firmy znamenat velký problém. Už nyní mají některé firmy problémy s výrazným oslabením libry.

30. 3. 2017
Ptá se: Karel Sladký

Dobrý den, vydělá Británie ekonomicky na svém odchodu z EU?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

britská komise na tamním ministerstvu financí v materiálech před referendem připustila, že v dlouhodobém měřítku může Velká Británie mírně vydělat. Já osobně se domnívám, že cesta je spíše ve větší integraci ekonomik, i když to někdy může být velmi těžké. Podle mě tedy Británie na svém odchodu z EU nevydělá.

30. 3. 2017
Ptá se: Karolína Principálová

Britská premiérka prohlašuje, že díky odchodu z EU udělají z Británie příklad prosperující, deregulované ekonomiky. Je to reálný scénář?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

ze srdce bych to Velké Británii přál, nicméně předpokládám, že hned v první fázi odchodu z EU, bude muset Británie do svého práva převzít drtivou většinu práva evropského. Raději bych viděl, že Velká Británie prosazuje deregulaci v rámci EU. Myslím, že v EU by přeci jenom dosáhla větší prosperity.

30. 3. 2017
Ptá se: Jana Kolínská

Dobrý den, dokážete odhadnout jaký dopad bude mít brexit na směnný kurz CZK/GBP?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

naši kolegové v Londýně očekávají, že libra bude ještě pomalu oslabovat. Strašně moc bude záležet na tom, jak bude probíhat vyjednávání o podmínkách odchodu Spojeného království z EU. Podaří-li se Británii vyjednat příznivé podmínky, libra by tolik oslabovat nemusela. Nicméně se domnívám, že zdlouhavá jednání plná zvratů budou spíše tlačit libru k o něco slabším hodnotám a volatilita kurzu bude i nadále poměrně vysoká.

30. 3. 2017
Ptá se: Havel Dobrý

Spekuloval byste nyní na kurz libry? Vyplatí se do ní investovat?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

já nejsem založením spekulant. Spíš jsem v tomto ohledu trochu srab. Takže já bych se do toho nepouštěl. Naši kolegové v Londýně čekají spíše mírné oslabování, takže podle nás teď nákup libry nedává úplně smysl. Zajímavé příležitosti by mohly poskytnout výkyvy spojené s vyjednáváním dohody s EU.

30. 3. 2017
Ptá se: Tomáš Veselý

Dobrý den,
dokázal byste odhadnout vývoj Libry?
Zda-li bude hodnota stále klesat nebo se to někdy obrátí? Děkuji

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

jak jsem již psal, teď (proti euru) očekáváme mírné oslabení a velmi mírné posílení až v roce 2021. Proti koruně by však libra měla oslabovat dlouhodobě.

30. 3. 2017
Ptá se: Petr Šenkýř

Myslíte,že bude libra pokračovat se svém propadu? Pokud ano jak dlouho předpokládáte, že to bude pokračovat? Zdá se Vám jiý dnes libra podhodnocena? Jaky předpokládáte dopad na Euro?

Myslíte, že dojde k přesunu bankovnictví s Londýnského City nebo naopak posílí?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

na vše jsem již odpověděl, tak jen v rychlosti. Proti euru očekáváme mírné oslabení a velmi mírné posílení až v roce 2021. Proti koruně by však libra měla oslabovat dlouhodobě.

Dopad na euro je podle nás také mírně negativní.

Některé velké americké banky již oznámily, že přesunou část svých aktivit z Londýna do jiných evropských měst. Mluví se zejména o Frankfurtu a Dublinu. Nemyslím, že by z Británie odešly úplně, ale své aktivity v Londýně pravděpodobně omezí velká část bankovního sektoru.

30. 3. 2017
Ptá se: Lukáš Kraus

Dobrý den, v EU se nyní jedná o dani z finančních transakcí jako řešení, které dokáže nahradit výpadek 10 - 13 % procent příjmů Unie po odchodu Británie. Rakousko je pro, Německo také, Francie souhlasí. Opakem je proškrtání strukturální pomovi ČR. Jak se na tuhle problematiku dívá váš finanční ústav? S pozdravem

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

myslím, že k zavedení daně z transakcí nakonec nedojde. Podle mého názoru by omezovala efektivitu trhů a v důsledku by tak měla negativní efekt. Nicméně s vyčíslováním toho, kolik a jestli bude Velká Británie platit do rozpočtu EU, bych ještě počkal. Britská premiérka nevylučuje, že Británie bude i nadále přispívat rozumnou částkou do unijního rozpočtu.

30. 3. 2017
Ptá se: Michal Kralovič

Dobrý den, jaké budou plynout výhody z vystoupení Británie z EU pro ČR?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

převládají spíše negativa. Možná se české vládě podaří přetáhnout nějakou evropskou instituci z Londýna do Prahy (nebo do jiného českého města), ale velké šance bych tomu nedával. Odchod Británie by mohl rozproudit diskuzi o problémech EU a zatlačit na evropské politiky, aby jejich řešení hledali rychleji.

 

Právě se děje

Další zprávy