Odtud budeme brát plyn, když Rusko zavře kohouty. Nejmenší zásobník v Česku je unikát

Odtud budeme brát plyn, když Rusko zavře kohouty. Nejmenší zásobník v Česku je unikát
Zásobníky zemního plynu mají za úkol zejména vyrovnávat rozdíly mezi dodávkami plynu a jeho spotřebou, která se v průběhu roku mění. Slouží ale také jako rezervy pro případ, že dodávky vypadnou, čehož se nyní Evropa kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu obává.
Zásobníky RWE jsou v současné době naplněny asi na 92 procent. Pokud by Rusko přerušilo dodávky plynu do Evropy nebo nastala jiná krizová situace a byl vyhlášen stav nouze, podnik by se řídil pokyny společnosti Net4Gas. Ta v Česku působí jako provozovatel přepravní soustavy pro zemní plyn. "V takovou chvíli by měl jediné a konečné slovo v tom, jaký zásobník budeme těžit a jaké množství, Net4Gas," přikyvuje Diósi.
Zásobník prochází pravidelnou údržbou. "Žádné nenadálé provozní události v podstatě neřešíme," říká Hladíková.
Firma tak především dohlíží na uskladňování zásob plynu. Technologie potřebné pro jeho úpravu a měření se nachází v několika halách. Tato je určená k sušení plynu. "Než plyn předáme zpátky přepravní soupravy, dochází tu k odstranění přebytečné vlhkosti, kterou mohl plyn během skladování absorbovat," popisuje provozní ředitel.
Foto: Matej Slávik
Adéla Očenášková Adéla Očenášková, Matej Slávik
20. 8. 2022 19:56
"Čokoládovna to není," vítá nás s nadsázkou provozní ředitel RWE Gas Storage Tomáš Diósi v areálu u Příbrami. Tady firma provozuje jeden ze svých zásobníků plynu. Diósi tím naráží na to, že výroba čokolády by byla přece jen fotogeničtější než trubky a měřidla. Právě k těm teď ale Česko upíná svou pozornost. Zásobníky totiž skladují plyn, který tuzemsko bude potřebovat, pokud Rusko zavře kohouty.
 

Právě se děje

Další zprávy