Bonus 122 tisíc pro každého. Německým závodům VW se daří, odmění se zaměstnancům

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 3. 2019 10:36
Zhruba 100 tisíc zaměstnanců německých závodů automobilky Volkswagen obdrží za loňský rok odměnu 4750 eur (téměř 122 000 Kč). Informoval o tom časopis závodní rady podniku. Odměna tak stoupne o 16 procent ze 4100 eur v předchozím roce a dosáhne nejvyšší úrovně od bonusu za rok 2015.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Zaměstnankyně a zaměstnanci v roce 2018 prokázali nejvyšší míru flexibility a výrazně tak přispěli k úspěchu Volkswagenu," uvedl člen představenstva automobilky Gunnar Kilian, který je zodpovědný za lidské zdroje. Zaměstnanci podle něj museli řešit například komplikace spojené s přechodem na nový systém testování emisí WLTP.

"Proto je jen spravedlivé, že pracovníci nyní obdrží svůj podíl na úspěchu," uvedl šéf závodní rady Bernd Osterloh. Odměnu získají zaměstnanci továren ve Wolfsburgu, Hannoveru, Emdenu, Salzgitteru, Braunschweigu a Kasselu a pracovníci finanční divize, napsala agentura DPA.

Německý koncern Volkswagen zahrnuje kromě hlavní značky VW také řadu dalších značek, například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche či Seat. Jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Koncern minulý měsíc oznámil, že v loňském roce zvýšil provozní zisk o 0,7 procenta na 13,9 miliardy eur (zhruba 356 miliard Kč).

Daří se i v Česku

Vysoké odměny se loni vyplácely i v českém automobilovém průmyslu, který je s německým pevně svázaný. Zaměstnanci automobilky Škoda Auto tak například na prosincovém výplatním lístku našli dohromady částku převyšující většinou 100 tisíc korun hrubého. Stejnou částku tam nalezli i v dubnu, kdy se k platu vyplácela první část odměn.

Druhý největší zaměstnavatelem v zemi loni platil opravdu štědře. V rámci kolektivního vyjednávání se odborářům povedlo s vedením podniku domluvit vůbec nejvyšší navýšení mezd v historii firmy. V průměru vzrostly o 25 procent.

Vysoké bonusy před Vánocemi představila i společnost Iveco z Vysokého Mýta a nošovická automobilka Hyundai.

 

Právě se děje

Další zprávy