V Srbsku končí oděvní řetězec C&A. Tvrdí, že se stal obětí celního podvodu

ČTK ČTK
7. 7. 2022 10:43
Pobočka nizozemského oděvního řetězce C&A v Srbsku vyhlásila bankrot a v balkánské zemi končí. Tvrdí, že se stala obětí rozsáhlého celního podvodu. Podle médií se nezákonného jednání naopak dopouštěla sama firma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

"Společnost C&A Srbija se stala cílem organizovaného celního podvodu, jehož pachatelem je jeden z jejích obchodních partnerů, další pachatelé jsou dosud neznámí," uvádí se v prohlášení společnosti.

Organizátoři podvodu podle ní zneužívali logo firmy, čímž v letech 2014 až 2021 ve více než 300 případech porušili srbské celní předpisy.

Insolvenci v Srbsku vyhlásila společnost poté, co se jí nepodařilo přesvědčit srbské orgány, že není odpovědná za vzniklé celní nedoplatky.

Provládní bulvární list Blic dříve s odvoláním na celní správu napsal, že srbské úřady odhalily, že řetězec ve spolupráci s partnerskou spediční firmou téměř sedm let pašoval do země čínské zboží. Deklaroval ho přitom jako své, aby se vyhnul celním poplatkům. Státní rozpočet tak připravil v přepočtu o téměř 150 milionů korun.

C&A působí v Srbsku od roku 2012 a má zde 14 prodejen. Uvádí, že zaměstnává 135 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy