Odbory v ČSA: Babiš prověří smlouvu s Korean Air

ČTK ČTK
29. 9. 2014 17:20
"Ministr financí slíbil, že prověří, zdali existuje nějaká šance, jak z té smlouvy vycouvat," říká představitel odborů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Archiv ČSA

Praha - Odbory v Českých aeroliniích chtějí po ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby prověřil podmínky smlouvy s Korean Air, na jejichž základě dopravce vloni získal 44procentní podíl v ČSA.

Od vstupu strategického investora do ČSA si stát sliboval navýšení kapacit a rozvoj dálkové dopravy, což se však v současnosti neděje, řekl ČTK prezident Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Stanislav Fiala.

"Nevíme, jaké jsou v té smlouvě právní nároky. Pan ministr financí proto slíbil, že prověří, zdali existuje nějaká šance, jak z té smlouvy vycouvat," řekl ČTK Fiala. To ale piloti považují za krajní řešení. Daleko raději by viděli obrat v postoji Korejců spojený s podporou ČSA.

Ztratili Korejci zájem o ČSA?

Korejský dopravce získal vloni 44procentní podíl v ČSA za zhruba 70 milionů korun. Cenu, kterou tehdy stát za problematickou společnost dostal, ale odborníci na letectví dávali do souvislosti právě s ochotou Korean Air do ČSA investovat.

O pražském letišti jako o budoucím uzlovém bodu pro přestup cestujících z Asie hovořil při podpisu smlouvy s Korejci i tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS).

"Výsledky roční spolupráce, kdy České aerolinie oznámily propouštění třetiny pilotů a bezmála poloviny palubních průvodčích, podle odborů dávají spíše tušit, že Korean Air o České aerolinie ztratily zájem," uvedl Fiala.

Dnešní jednání odborů s ministrem financí považují za příznivý obrat i zástupci leteckých průvodčích. Stevardi a letušky minulý týden oznámili zahájení stávkové pohotovosti a hrozí stávkou v případě, že by s nimi vedení Českých aerolinií odmítalo o chystaném propouštění dále diskutovat.

Právě jednání mezi odbory a vedením podle předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petry Posové vázne. "Způsob jednání mezi námi a managementem spočíval v tom, že oni nás pouze informovali o tom, co budou nebo nebudou dělat. V podstatě ta naše stanoviska v tom nehrála vůbec žádnou roli," dodala.

Babiš: Nemáme na rozhodování vliv

O situaci v ČSA se na dnešním setkání s novináři zmínil i ministr financí Babiš. Zopakoval, že podle něj za špatné hospodaření dopravce mohou předchozí vlády a management.

"Vliv státu je v rámci smlouvy s Korean airlines minimální," řekl Babiš České televizi. Stát tak podle něj v současnosti prakticky neovlivňuje management aerolinek. Zároveň uvedl, že ministerstvo financí jedná s Korean Air o navýšení kapitálu do ČSA.

Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun. V současnosti společnost zaměstnává 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a téměř 270 pracovníků v administrativě. V roce 2011 dopravce podle výroční zprávy zaměstnával bezmála 1500 lidí, z toho 292 pilotů a 613 letušek a stevardů. Rok před tím personál dopravce představovalo přes 2000 lidí, z toho 415 pilotů a 752 palubních průvodčích.

 

Právě se děje

Další zprávy