Odbory podaly trestní oznámení kvůli stávce na poště. Zaměstnance prý někdo zastrašoval

ČTK ČTK
19. 3. 2017 15:29
Odboráři z České pošty podali trestní oznámení kvůli prosincové stávce. Důvodem je údajný útisk zaměstnanců. Vedení pošty před začátkem stávky do médii a vnitřních dokumentů uvedlo, že stávka je protizákonná a neoprávněná. "Podle právníka by se mohlo jednat o porušování zákona o útisku," dodal předseda odborové organizace Petr Pohl důvod trestního oznámení.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tři odborové organizace České pošty podaly trestní oznámení. Podle nich zaměstnanci v souvislosti s prosincovou stávkou v podniku čelili zastrašováni. Oznámení směřuje na neznámého pachatele, řekl předseda odborové organizace SOS-21 Petr Pohl.

Mluvčí pošty již dříve odmítl, že by vedení firmy stávkující zastrašovalo.

Vedoucí představitelé pošty podle Pohla před stávkou uváděli do médií a vnitřních dokumentů firmy, že stávka je protizákonná a neoprávněná. "Podle právníka by se mohlo jednat o porušování zákona o útisku," vysvětlil Pohl důvod trestního oznámení.

Oznámení podali odboráři 2. března. Spolu s Pohlem ho podal i předseda Odborového hnutí zaměstnanců pošty Evžen Dvorský a Filip Janovský z Nezávislého odborového svazu České pošty. Věc řeší Městské státní zastupitelství v Brně.

Část zaměstnanců pošty loni v prosinci stávkovala za vyšší mzdy. Do dvouhodinové výstražné stávky vstoupila 19. prosince jen zhruba stovka lidí, které podpořilo kolem 150 sympatizantů.

Část pracovníků o tři dny později vstoupila do další stávky, která se dotkla především třídíren pošty.

Podnik zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí.

Někteří odboráři si v médiích stěžovali na údajný nátlak ze strany pošty. Mluvčí společnosti Matyáš Vitík to ale odmítl. "Vedení České pošty určitě své zaměstnance nevydíralo, nezastrašovalo je," řekl 22. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy