V Liberty Ostrava vyhlašují stávkovou pohotovost. Hrozí přesun povolenek do Rumunska

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2021 13:01
Všechny odborové organizace působící v hutním podniku Liberty Ostrava (LO) vyhlašují stávkovou pohotovost. Současná celkově složitá situace podle nich ohrožuje chod firmy, sdělil předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina. Skupina GFG Alliance uvedla, že je reakcí odborů zklamána a vše, k čemu se v LO zavázala, platí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

LO je od roku 2019 součástí Liberty Steel Group z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Greensill Capital, který je stěžejní financující institucí GFG, vyhlásil na začátku minulého měsíce insolvenci. Gupta pak požádal britskou vládu o podporu 170 milionů liber (5,2 miliardy Kč), což britská vláda odmítla.

Slanina uvedl, že odboráři vývoj situace sledují s velkým znepokojením. "Jednoznačně odmítáme variantu zapůjčení emisních povolenek Liberty Ostrava rumunské huti v Galati patřící do skupiny Liberty Steel. Podle informací ve světových médiích nedisponuje rumunská huť aktuálně žádnými emisními povolenkami, neboť v loňském roce prodala povolenky v objemu 100 milionů eur, přičemž v dubnu musí odevzdat povolenky v potřebné výši," uvedli odboráři.

Ostravská huť v minulých letech emisní povolenky šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

"Povolenky v objemu přes pět milionů kusů při ceně kolem 40 eur za jednu jsou aktuálně tím posledním kapitálem, který ostravské huti zůstal po necelých dvou letech fungování ve skupině Liberty Steel. Využití emisních povolenek pro modernizaci huti je navíc součástí dohody skupiny Liberty s naší organizací, uzavřené v době koupě," uvedli odboráři. Hodnota povolenek je tak podle nich přes 200 milionů eur (přes 5,2 miliardy korun).

Odboráři apelují na členy managementu ostravské huti, aby se zdrželi všech kroků, jejichž důsledkem by mohlo být vyvedení majetku z podniku.

"Považujeme za nezbytné prověřit, kde se aktuálně nachází finanční prostředky ve výši dvou miliard korun, které Liberty Ostrava získala jako provozní úvěr ze státního programu COVID se státní zárukou EGAP. Z půjčky ostravská huť dosud nečerpala žádné prostředky. Podle informací vedení skupiny Liberty Steel jsou tyto finance na účtu instituce Greensil, která je v insolvenci a u skupiny Liberty má pohledávky v řádech miliard eur," uvedli odboráři. Vnímají jako velké riziko, že tyto prostředky budou pro LO nedostupné, přičemž už v současnosti podle nich musí ostravská huť hradit úroky z tohoto úvěru.

Skupina Liberty Steel podle odborů ztrácí důvěru trhu a část obchodních partnerů LO žádá platby za dodávky surovin předem. Přesto se ostravské huti podařilo v letošním prvním čtvrtletí vytvořit hrubý provozní zisk přes 60 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun), když od ledna 2019 do 30. června 2020 byl její provozní výsledek záporný.

"Jsme hluboce zklamáni reakcí odborů v Liberty Ostrava na současnou situaci, čímž se ještě více prohloubí nejistota po pádu Greensill. Jsme připraveni vše prodiskutovat a vysvětlit, abychom rozptýlili obavy zástupců zaměstnanců," napsala GFG Alliance.

Uvedla, že od akvizice v červenci 2019 investovala do LO více než 140 milionů eur (okolo 3,6 miliardy korun) na podporu huti za nejhlubší krizi v ocelářství za poslední desetiletí. I díky tomu se podle skupiny výroba huti za první čtvrtletí meziročně zvýšila o více než 20 procent a byla o více než 70 procent vyšší než v loňském druhém a třetím čtvrtletí, kdy ocelářství zasáhl nejvíce koronavirus.

"Huť má i nadále dostatek zakázek i surovin pro plnou výrobu. Do doby, než skupina GFG zajistí refinancování svého dluhu, řídí huť veškeré své hotovostní toky nanejvýš uvážlivě. Vše, k čemu se GFG Alliance v Liberty Ostrava zavázala, platí," uvedla GFG. Dodala, že výběrové řízení na dodavatele hybridních pecí běží a má být uzavřeno do léta.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Své výrobky dodává do více než 40 zemí. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy