Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Ze staré výrobní haly se stalo obchodní a kulturní prostor

Zvláštní cenu časopis Stavebnictví udělil stavbě za kulturní rozvoj širokého regionu a otevření firmy Petrof veřejnosti, která vznikla rekonstrukcí staré výrobní a skladovací haly a přístavbou velkorysého proskleného showroomu koncertních klavírů nejvyšší kvality.

Již nevyužívaná hala výrobního areálu se proměnila ve společenské, obchodní a kulturní centrum firmy. Starou konstrukci stavební firma Stating ponechala v téměř surovém stavu, a ukázala tak její funkcionální noblesu.

Pod ní se rozložily prostory rozdílného určení. Na začátku autoři Janis Vlachopulos a Vladimír Lavrík navrhli prosklenou síň, v níž si lze prohlédnout i vyzkoušet různé klavíry, za ní následuje dvoupodlažní jednací, výstavní a kavárenský provoz s vestavěnou zasedací místností v patře.

Na kavárny navazuje víceúčelový, na několik částí rozdělitelný sál, určený především pro koncerty. Ve všech prostorech jsou použity nenápadně působící akustické obklady tak, aby byl zaručen optimální hudební prožitek.

 

Právě se děje

Další zprávy