Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Rezidence Nad Ostrovem nabízí krásný výhled na Vltavu

Obytný dům se čtyřmi nadzemními a dvěma podzemními podlažími vyprojektoval architekt Jaroslav Trávníček. Vzhledem k tvaru terénu a odstupovým vzdálenostem k sousedním domům jsou první dvě podlaží řešena jako terasová a horní dvě patra jim pak ustupují.

Objekt byl navržen jako prostorový, železobetonový monolitický, středně rozponový skelet s větším množstvím železobetonových nosných stěn a minimálním množstvím sloupů.  Objekt je založený na  železobetonové základové desce.

Novostavba menšího bytového domu s 11 bytovými jednotkami je zakomponována do svažitého podolského terénu přímo nad Veslařským ostrovem, a tak obyvatelům poskytuje krásné výhledy na Vltavu.

Kaskádovitý dům má prakticky a účelně řešené interiéry, mezi materiály ve vkusné souhře dominuje sklo, dřevo a kámen. Stavba s přiměřenou velikostí dobře zapadla do okolní zástavby a neprosazuje se na její úkor.

 

Právě se děje

Další zprávy