Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Tunel Nordfjördur na Islandu vybudoval Metrostav

Tunel prochází pod tisíc metrů vysokým horským masivem Ófeigsflall, který odděluje město Neskaupstaður od vnitrozemí ostrova. Město má sice pouze 1500 obyvatel, je v něm ovšem škola a zdravotnické zařízení, které slouží i pro další osídlení.

Ještě nedávno se sem lidé dostali jen přes hory nebo fjordem. Obě cesty ovšem byly silně závislé na počasí. Tunel postavil Metrostav podle návrhu společnosti Mannvit s udržením pohodlného sklonu, proto má v nejhlubším místě nad sebou mocnost nadloží 950 m.

Je jednotubusový, se dvěma jízdními pruhy s průjezdním profilem 4,8 m, což odpovídá místním normám. Délka tunelu je 7 908 metrů, z toho je 7 566 ražených a jsou k tomu přidány dva železobetonové tunely hloubené.

Náročné terénní a klimatických podmínkách, a přínos pro kvalitu životního prostředí vynesli i tunelu Nordfjördur ocenění Stavba roku.

 

Právě se děje

Další zprávy