Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Rekonstruovalo se za plného provozu pražského hlavního nádraží

Státní fond dopravní infrastruktury ocenil náročnou rekonstrukci technické památky, která navíc probíhala při plném provozu nádraží. Časopis Stavitel udělil zvláštní cenu zdařilé rekonstrukci nádražní haly, která byla prováděna s ohledem na její historickou a společenskou hodnotu.

Čtyři nástupiště a s nimi související kolejiště byla už v roce 1906 zakryla ojedinělá dvoulodní klenbou na rozpětí celkem 33,3 metry a s výškou 18 metrů. Navrhli ji inženýři Jaroslav Marjánko a Rudolf Kornfeld.

Od dokončení poskytovala cestujícím příjemné pohodlí krytého, ale zároveň provětrávaného prostoru. Postupně se však pokrývala špínou a rzí, prostor ztemňovala a již dlouho nezdobila. Při rekonstrukci ji dělníci dokonale zbavili nánosů tak, aby odkryli její původní inženýrskou krásu. Obnoveny a doplněny byly secesní prvky, které ji jemně zdobí, byla vyčištěna a doplněna skla, která opět propouští na nástupiště potřebnou hojnost světla.

 

Právě se děje

Další zprávy