Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Revitalizace vstupní plochy památníku u bludného balvanu, Ostrava

Rekonstrukce celého památníku, který je spojený s bludným balvanem a památnou lípou projektovalo Projektstudio EUCZ. Zvolený materiál, dunění při chůzi i paprsky světel prosvítající jmény obětí mají být podle autorů ozvěny války.

Základní koncepcí návrhu bylo vytvořit sjednocený prostor památníků, který by odpovídal architektuře 21. století s úzkým vztahem k historii. Záměrem bylo využít nejkvalitnější materiály tak, aby nově vzniklý prostor zachoval charakter po co nejdelší možnou dobu, a to s minimální možnou péčí. Důležitým prvkem pak bylo bezbariérové řešení.

"Revitalizace vstupní plochy u bludného balvanu v Ostravě Porubě je komorní příklad úpravy veřejného prostranství, který si i přes svůj malý rozsah zaslouží cenu za veřejný prostor. Ukazuje, že i zdánlivě obyčejná místa si zaslouží pozornost a náležitou péči. Podpoří se tak jejich historická i kulturní hodnota a zároveň se posílí identifikace obyvatel s místem, kde žijí," myslí si porotci.

Zvláště porota ocenili práci s použitými materiály i koncept zvukového řešení a osvětlení prostoru, který celkový dojem z místa vhodně dotváří. Je jen škoda, že se intervence omezila na nejužší okolí bludného balvanu a památníku padlých hrdinů a nezasáhla širší území.

"Míst jako je veřejné prostranství v Porubě bychom po celé České republice nalezli skutečně mnoho a lze jen doufat, že i k nim někdy zabloudí architekti a zhostí se jejich úpravy. Oceněná stavba jim může být příkladem," uvedla porota.

 

Právě se děje

Další zprávy