Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Rekonstrukci Vodárenské věže Na Výšinách ocenil předseda Senátu

Komplex bývalé letenské vodárny prošel několika přestavbami. Ve své původní podobně se dochovala pouze vodárenská věž. Technické objekty, včetně strojovny parního stroje, byly odstraněny a nahrazeny patrovými přístavbami.

V posledních desetiletích sloužil areál jako centrum mládeže a tuto funkci si ponechává i po své obnově. Ve věži je zřízena knihovna. Na knihovnu navazuje čítárna s čajovnou. Zbývající úrovně věže navržené architekty Petr Hájek a Terezou Keilovou jsou vyhrazené klubovnám. Zajímavostí stavby je Foucaultovo kyvadlo umístěné v hale hlavního schodiště.

Zvláštní cenu předseda Senátu ČR Milan Štěch udělil zejména za citlivou památkovou renovaci dvou historických objektů, věže a přilehlé budovy z 50. a 60. let, a zároveň za jejich využití pro spolkovou činnost, knihovnu a mateřskou školu.

Vodárenská věž tvoří přirozenou dominantu, ačkoliv již dávno neslouží svému účelu. Její současná podoba a náplň jí zajistily neméně prospěšnou životní etapu.

Porota udělila cenu za vynikající kvalitu rekonstrukce vztaženou i ke stavebním detailům 50. a 60. let se zřetelem k funkční náplni určené výhradně pro děti a mládež.

 

Právě se děje

Další zprávy