Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Centrum Luka Living rental získalo hned dvě ocenění

Luka Living nabízí 215 bytů stavěných tak, že bude možné je propojovat či rozpojovat podle aktuální poptávky. Všechny jsou kompletně zařízené, takže nájemník, obrazně řečeno, může přijít jen s taškou.

Investoři používají řešení, o nichž si myslí, že jsou nadčasová a z dlouhodobého hlediska důležitá s ambicí určovat trendy bydlení. První část nové stavby je podstavec připomínající tvar podkovy. Tato spodní třípatrová část je na ploše 7 tisíc metrů čtverečních a slouží k obchodním účelům.

Spolupracovníci Vítězslav Vala a Tomáš Kašpar navrhli tak, aby se nájemník z obchodní části domu dostal do recepce a výtahem k bytům. Takže suchou nohou si obyvatel bytu sjede nakoupit, zajde do restaurace i do metra. 

I to bylo důvodem proč Svaz podnikatelů ve stavebnictví uděluje zvláštní cenu za unikátní podnikatelský, developerský záměr, který v sobě spojuje kvalitní architekturu podpořenou energetickou úsporností a aktuální poptávku po nájemním bydlení.

Centrum pasivního domu udělilo stavbě zvláštní cenu za komplexní pojetí polyfunkčního domu s nájemním bydlením, s kvalitní architekturou, v energetické třídě A a osvíceným investorem.

 

Právě se děje

Další zprávy