Růst nádorů se zpomalil. Kellnerovo Sotio hlásí pokrok ve vývoji léku proti rakovině

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 6. 2020 14:16
Biotechnologické společnosti Sotio a Cytune Pharma, které patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, v rámci výročního setkání Americké asociace pro výzkum rakoviny (AACR) informovaly o vývoji svého léku SO-C101. Ten podle předložených dat prokazuje léčebný potenciál u různých typů nádorů - včetně nádorových onemocnění plic či prostaty.
Sotio, firma patřící do skupiny PPF.
Sotio, firma patřící do skupiny PPF. | Foto: Forbes

Podle ředitele komunikace Sotio Richarda Kapsy dokázal lék SO-C101 při testech na myších mimo jiné snížit rychlost růstu nádoru u nádorového onemocnění plic, snižuje rychlost růstu u již vyvinutých nádorů prostaty a vyvolat takzvanou paměťovou imunitu, která vede ke zpomalení růstu nádorů při opakované expozici nádorovému onemocnění. "To vše jsou pro nás důkazy, že se ubíráme správným směrem," řekl Kapsa ČTK.

Podle něho ovšem stále ještě zbývá mnoho let, než se lék případně dostane na trh. Jeho vývoj je nicméně součástí velkého světového trendu, který se jeví jako slibný směr léčby nádorových onemocnění. "Na světě patříme mezi ty, kdo jsou v tomto vývoji nejdále. Současně je ve fázi klinických studií na lidských pacientech sedm firem na světě včetně nás," dodal Kapsa.

SOTIO a Cytune Pharma loni oznámily, že přípravkem SO-C101 podstoupil léčbu pokročilého nádorového onemocnění v rámci klinické studie první pacient v Institutu Gustave Roussy v Paříži, který patří celosvětově k nejvýznamnějším institucím zabývajícím se první aplikací nově vyvíjených léčiv pacientům. Další pacienty zařadilo do klinické studie také onkologickém centrum univerzity Vall d'Hebron ve Španělsku a Yale Cancer Center a MD Anderson Cancer Center v USA.

Společnost SOTIO, která zastřešuje všechny aktivity v biotechnologickém sektoru skupiny PPF, pracuje na vývoji léků proti rakovinným nádorům už více než deset let. Lék SO-C101 je postaven na snaze posílit lidskou imunitu proti rakovinným buňkám. V zásadě jde o umělou bílkovinu, která podporuje vznik buněk, jež jsou důležité pro imunitu při boji s nádorem.

"SO-C101 je v imunoonkologii velmi nadějnou terapeutickou látkou vzhledem ke své schopnosti výrazně aktivovat NK buňky a CD8+T lymfocyty, tedy dva nejdůležitější buněčné typy imunitního systému zprostředkovávající protinádorovou odpověď," uvedl Radek Špíšek, generální ředitel společnosti SOTIO. "Preklinická data prokazují schopnost SO-C101 zpomalovat a bránit růstu nádorů u různých myších modelů," dodal.

Podle Špíška mají nyní v plánu do konce roku dokončit část klinické studie, která hodnotí bezpečnost a správné dávkování přípravku u pokročilých nádorů. "Letos v létě zahájíme druhou část klinické studie hodnotící jeho fungování v kombinaci s přípravkem pembrolizumab," dodal Špíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy