Do práce před úsvitem. Češi začínají pracovat zbytečně brzo, většina už před osmou

ČTK ČTK
20. 9. 2018 12:15
Okolo 82 procent zaměstnanců malých a středních firem je v zaměstnání už před osmou hodinou ranní, desetina pak dorazí až na devátou.
Foto: Shutterstock

Praha - Češi chodí do práce dřív než obyvatelé ostatních zemí. Okolo 82 procent zaměstnanců malých a středních firem je v zaměstnání do 08:00 hodin, desetina pak do 09:00. V Evropě chodí před osmou dvě třetiny lidí a na devátou pak čtvrtina. Vyplývá to z průzkumu společnosti Microsoft.

Nejdříve je na nohou výroba, kde šest z deseti pracovníků začíná nejpozději v 06:00 hodin ráno. Tento čas je nejčastější začátek i pro zdravotnictví a farmacii (třetina). Sedmá hodina dominuje pro stavebnictví (polovina), veřejnou správu (dvě pětiny) a dopravu, 08:00 u velkoobchodu, IT a telekomunikací. Nejdéle si ráno přispí zaměstnanci ve finančním sektoru a spotřebním zboží, kde převládá začátek kolem deváté hodiny.

Možnost práce z domova využívá již téměř čtvrtina zaměstnanců, do netradičních pracovních prostor, například do kaváren, zavítá 27 procent Čechů a 14 procent lidí pracuje na cestách. Jen dvě pětiny (39 procent) pracují výhradně v kanceláři své firmy a 18 procent v prostorách výrobního závodu. Počet lidí, kteří nemusí pracovat pouze v kanceláři, stabilně roste. Před dvěma lety musely každý den za svým pracovním stolem sedět až tři čtvrtiny českých zaměstnanců malých a středních firem.

V evropském měřítku pracuje 31 procent zaměstnanců pravidelně z domova a dalších 42 procent na cestách či z míst, jako jsou kavárny či co-workingová centra. Dvě pětiny pracují především z firemních kanceláří a desetina v továrně.

Podle mluvčí českého Microsoftu Lenky Čábelové je modernizace firemní kultury pro české manažery tématem číslo jedna. Dvě třetiny (64 procent) uvedly, že potřebují hlavně zlepšit spolupráci, zapojení a produktivitu zaměstnanců. Až poté následuje optimalizace procesů, inovace produktů či zkvalitnění interakce se zákazníky Za opravdu produktivní se při dnešním stylu práce považuje jen osm procent Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy