Každý klient směnárny dostane povinně návod, jak se bránit podvodu. ČNB spustila web

ČTK ČTK
29. 3. 2019 11:50
Česká národní banka spustila internetovou stránku pro klienty směnáren. Odkaz na stránku, kde jsou informace o právech zákazníka, dostanou klienti směnáren na svém dokladu o provedení směnárenského obchodu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

Vyžaduje to novela zákona, která od 1. dubna posiluje postavení klientů směnáren například tím, že mohou do tří hodin od provedení výměny od směny peněz odstoupit. ČNB o tom informovala v tiskové zprávě.

"Věřím, že směna peněz bude nově fungovat tak jednoduše, jako když si jedete natankovat na benzinovou pumpu. Zákazníci směnáren navíc veškeré informace o svých právech najdou na nové webové stránce ČNB, jejíž adresa bude uvedena na každém dokladu o provedení směnárenského obchodu," uvedl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký.

Cílem novely, která bude od pondělí platit, je chránit klienty před nekalými praktikami některých směnáren. V případě směnárenských automatů zákon dokonce stanovil lhůtu pro odstoupení od směny peněz až tři pracovní dny.

Nové opatření se kvůli možným spekulacím má vztahovat jen na částky do 1000 eur. Předloha zavádí také pravidlo, že pokud směnárna poskytne v souvislosti se směnou doplňkovou službu, bude moci klient odstoupit i od této služby. Informace o právu na odstoupení od transakce bude na stvrzence ze směnárny uvedena na prvním místě.

Asociace směnáren podle svého dřívějšího vyjádření s návrhem nesouhlasí, označila ho za nesystémový. Také Česká bankovní asociace hodnotila změnu zákona jako nešťastnou.

 

Právě se děje

Další zprávy