Ochranu spotřebitelů má nově upravovat speciální kodex

ČTK ČTK
11. 4. 2017 10:50
Nyní práva spotřebitelů upravuje občanský zákoník spolu se zákonem o ochraně spotřebitele. V novém zákoně, do něhož se úprava přesune, má být nově prostor i pro nové prvky regulace například online prodeje.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Ochranu českých spotřebitelů má nově upravovat spotřebitelský kodex, který nahradí příslušnou část občanského zákoníku. Nový zákon má zdokonalit právní úpravu ochrany spotřebitele a posílit vymahatelnost práv zákazníků. Norma má také lépe upravovat i nové formy obchodování, jako je prodej po internetu či prodej digitálního obsahu. Vyplývá to z návrhu ministerstev průmyslu a spravedlnosti, který je nyní v připomínkovém řízení.

Dosud práva spotřebitelů určuje občanský zákoník a zákon o ochraně spotřebitele. Kromě toho v této oblasti existuje mnoho zvláštních předpisů, třeba zákon o spotřebitelském úvěru, zákon o potravinách, zákon o ochraně veřejného zdraví či zákon o poštovních službách.

Nový zákon má představovat "základní kámen" ochrany spotřebitele v Česku. Nová právní úprava by měla být podle návrhu co možná nejvíce přehledná, jasná a srozumitelná.

Koncentrace spotřebitelského práva do samostatného právního předpisu, zejména díky vyjmutí příslušných částí z občanského zákoníku, má umožnit pružnou reakci na potřebu implementovat novou evropskou legislativu.

"Zejména bude vytvořen potřebný prostor pro právní ukotvení zcela nových prvků regulace (v souvislosti s digitálním prostředím, online prodejem a jiné). Takovou úpravou nebude muset být zatěžován občanský zákoník, do něhož se příliš podrobná a technicistní úprava pro jeho obecnost příliš nehodí," uvádí materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy