Ochranná služba kupuje pro politiky 18 limuzín BMW za 50 milionů korun, mají i masážní sedadla

ČTK ČTK
18. 2. 2018 10:55
Důvodem nákupu je pravidelná obměna vozidel. Vysloužilá auta bude nadála využívat policie.
Jedno auto vyjde na 2,5 milionu korun.
Jedno auto vyjde na 2,5 milionu korun. | Foto: ČTK

Praha - Policejní ochranná služba kupuje po pěti letech novou flotilu aut pro ústavní činitele, nakoupí 18 limuzín BMW zhruba za 50 milionů korun. Vyplývá to z registru smluv, píše server iDNES.cz.

Premiér, čtyři vybraní ministři a předsedové obou komor parlamentu tak přesednou z vozů Audi do BMW. Důvodem nákupu je podle mluvčí policejního prezidia Evy Kropáčové pravidelná obměna vozidel. Vysloužilá auta bude nadála využívat policie.

"Vozidla BMW jsou výsledkem otevřeného výběrového řízení. Technická specifikace umožňovala podání nabídek pro široký okruh dodavatelů," řekla serveru mluvčí. Jedno auto vyjde na 2,5 milionu korun. Podle mluvčí jsou určeny pro přepravu ústavních činitelů České republiky a zahraničních delegací, které přijíždějí do Česka.

Brzy policii dorazí prvních pět objednaných aut BMW 750Li xDrive v úpravě VIP, které jí dodá na základě několik týdnů staré smlouvy hradecký autosalon Stratos Auto, uvedl server.

Auta mohou spustit dle potřeby sirény, výstražná světla včetně zobrazovaného nápisu POLICIE, kameru i radiostanice. Zvláštním přáním policie je zařízení, které umožní, aby vůz mohl stát s nastartovaným motorem ale vypnutými světly.

Vozy budou černé barvy a mají pohon všech kol. Budou mít čalounění v černé kůži, noční vidění s rozpoznáním zvěře, výkon 320 kW a na stovku zrychlí do pěti sekund. Ve výbavě budou i masážní sedadla, dřevěné obložení interiéru, projekce displeje na čelní sklo, ale třeba také příprava pro ukotvení dětské sedačky, kdyby chtěl ministr svézt potomka. Ochranná služba si všechny uvedené prvky výbavy napsala do zadávací dokumentace.

Hlavní flotilu nejluxusnějších aut doplňují ještě další doprovodné vozy - konkrétně jedno SUV, dva mikrobusy a dvě "běžnější" limuzíny bez specifikace VIP, uzavřel server.

 

Právě se děje

Další zprávy