Ocelárna Vítkovice Steel se definitivně uzavře v září

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 2. 2015 16:20
Propuštěno bude asi 350 zaměstnanců. Bez práce může být dalších 150 lidí z dodavatelských firem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ostrava - Ostravský podnik Vítkovice Steel k 30. září definitivně zavře svou ocelárnu. Po dnešním jednání moravskoslezské tripartity o tom informovali zástupci krajského úřadu, předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka a vládní zmocněnec Jiří Cienciala.

Předsedkyně Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů Dagmar Bobková Regelová řekla, že po uzavření ocelárny zanikne zhruba 350 pracovních míst.

Podle odborového předáka podniku Vítkovice Steel Zdeňka Kološe to prý může být až 500 pozic.

"Ocelárna je ale jenom jedním z provozů Vítkovice Steel. Ostatní provozy zůstávají a nadále se budou rozvíjet," řekl Ščuka.

Peníze na odprášení nejsou

Firmě k letošnímu 30. září vyprší platnost integrovaného povolení, jež velkým podnikům určuje podmínky, za kterých mohou fungovat, a bez nějž by ocelárna nemohla dál vyrábět. Společnost už přitom dostala několik výjimek. Aby podnik povolení získal, musel by vybudovat sekundární odprášení ocelárny. Pro firmu by to znamenalo značnou investici.

Podle Ščuky nejde jen o odprášení. "Nejedná se jenom o tu jednu ekologickou investici, ale o komplex faktorů," řekl předseda představenstva. Mezi další důvody podle něj patří to, že firma přišla o emisní povolenky, nebo nejistota ohledně dodávek materiálu z ArcelorMittalu Ostrava. "Myslíme, že jsme se rozhodli správně. Důležité je teď rozvíjet zbytek provozu a tam dokonce i uvažujeme o zvýšení zaměstnanosti," řekl Ščuka.

Odborový předák Kološ má ale za to, že jde o politické rozhodnutí, do ekologických limitů se podle něj firma vejde. "My jsme na to předběžně byli připraveni, máme nachystaný sociální program, který se tím pádem bude muset nastartovat," sdělil odborář.

O práci přijdou i dodavatelé

Součástí sociálního programu podle něj je například zvýšené odstupné, přemísťování lidí nebo předčasný odchod do důchodu. "Když z jiných provozů bude někdo chtít odejít, je domluvené, že se to doplní lidmi z ocelárny. Je to špatné, ale ten sociální program není tak špatný, i když je to takové menší zlo," řekl Kološ.

Kvůli uzavření ocelárny podle něj přijdou o práci i desítky lidí z jiných firem. "Na ocelárně dělá 250 lidí, když připočítáte z dalších provozů elektrikáře, zámečníky, obslužné provozy, struskárnu a tak dále, tak myslím, že od nás odejde asi 350 lidí. Dalších 150 bude z jiných firem, které obsluhují ocelárnu, takže dohromady je to tak 500 lidí. Jsou tu dodávky vápna, surového železa, kyslíku. Je to všechno propojené," řekl Kološ.

Železo ocelárně dodává huť ArcelorMittal Ostrava. Mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková ČTK sdělila, že jejího provozu se odstavení vítkovické ocelárny příliš nedotkne. "Je nám líto, že přijdeme o lokálního obchodního partnera. Nicméně na tuto situaci se už delší dobu připravujeme a odstavení ocelárny Vítkovice Steel na naši výrobu nebude mít vliv," uvedla Dvořáková.

"Rozhodnutí majitelů a vedení podniku zavřít ocelárnu respektujeme. Nejdůležitější nyní bude co nejdříve najít řešení pro odcházející zaměstnance," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Daniel Havlík (ČSSD).

Třetí největší česká hutní firma Vítkovice Steel patřila od roku 2005 do loňska ruské ocelářské a těžařské skupině Evraz Group. Od počátku loňského dubna drží stoprocentní podíl ve firmě skupina soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru. Firma má celkem kolem 1000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy