Ocelárna Vítkovice Steel po sto letech skončila, zanikne skoro 300 pracovních míst

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 9. 2015 14:23
Noví majitelé nechtěli investovat vysoké částky do ekologických opatření, která ocelárna potřebovala k tomu, aby nepřišla o povolení a mohla dále vyrábět. Válcovny a další provozy Vítkovice Steel budou fungovat dál. Firma měla celkem asi 1100 zaměstnanců, nyní jich bude okolo 800. Uzavření ocelárny se projevilo ve firmách, které byly jejími dodavateli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ostrava - Společnost Vítkovice Steel dnes ukončila provoz ocelárny, která v Ostravě fungovala asi sto let. Do konce roku z firmy postupně odejde 271 lidí. Válcovny a další provozy Vítkovice Steel ale budou fungovat dál. Firma měla asi 1100 zaměstnanců, nyní jich bude okolo 800.

"Jeho důvodem (ukončení provozu) bylo neadekvátní nastavení podmínek pro provozování ocelárny, které neumožňují zachovat dlouhodobou výrobu ve společnosti i v budoucnosti," uvedl mluvčí podniku Jaromír Krišica.

Společnost Vítkovice Steel patřila od roku 2005 ruské ocelářské a těžařské skupině Evraz Group. Loni v dubnu v ní stoprocentní podíl získala skupina soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru. Noví akcionáři se rozhodli, že nebudou investovat vysoké částky do ekologických opatření, která ocelárna potřebovala k tomu, aby nepřišla o integrované povolení a mohla dále vyrábět. Déle než rok tak bylo známo, že ocelárna skončí nejpozději letošního 30. září, kdy jí povolení vyprší.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) v úterý řekl, že uzavření ocelárny je ztrátou z pohledu technologií i ztráty pracovních míst. Díky oznámení dlouho dopředu se ale mohla dělat opatření, aby co nejvíce kvalifikovaných zaměstnanců ocelárny našlo uplatnění v podobných profesích v hutních či strojírenských podnicích v regionu." Je to rozhodnutí vlastníků, které já nevítám, ale v rámci tržní ekonomiky nemá žádná instituce právo na to, nařídit vlastníkovi, ať pokračuje ve výrobě, pakliže se rozhodne, že výrobu ukončí," řekl Novák.

Odborový předák Vítkovice Steel Zdeněk Kološ minulý týden řekl, že asi 50 lidí přešlo do jiných provozů firmy. Hodně zaměstnanců se uplatní v jiných podnicích a další odešli do předčasného důchodu, takže počet lidí, kteří skončí na úřadu práce, podle odboráře nebude tak vysoký.

Dopad na dodavatele

Uzavření ocelárny se ale projevilo ve firmách, které byly jejími dodavateli. Mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková řekla, že huť v posledních pěti letech dodávala ocelárně v průměru 18 procent své produkce surového železa. Nyní bude podnik Vítkovice Steel odebírat polotovary pro výrobu plechů, takzvané bramy, od výrobců z Evropské unie a Ruska.

"Je nám líto, že jsme přišli o lokálního obchodního partnera. Nicméně na tuto situaci jsme se už několik let připravovali, našli jsme si zákazníky v širším evropském regionu, a odstavení ocelárny Vítkovice Steel na naši výrobu ani zaměstnanost nebude mít vliv," uvedla mluvčí AMO. Doplnila, že firma naopak do svých provozů přijme asi 20 odborníků z ocelárny. Zájem má především o taviče a odlévače, ale například i o jeřábníky velkého jeřábu.

Na uzavření ocelárny se připravovala i strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG). Její společnost Vítkovice Mechanika zajišťovala ocelárně servis a údržbu, Vítkovice Doprava dopravu a společná firma Vítkovic a Linde kyslíkárnu.

Mluvčí VMG Eva Kijonková řekla, že pro společnost Vítkovice Mechanika se dneškem nic zásadně nemění. Pro Vítkovice Doprava se naopak zásadně mění druh přepravovaného nákladu. "Místo železa nyní vozíme nákladními vlaky pro Steel bramy. Objem přepravy je zhruba stejný," uvedl obchodní ředitel firmy Martin Žák.

Kyslíkárna do konce roku postupně skončí. "I tento provoz se ale na útlum chystal. Část lidí přebírá skupina Vítkovice Machinery Group, část odchází do důchodu," uvedla Kijonková. Kyslíkárna má nyní 22 zaměstnanců. Do konce roku jich odejde 18, někteří rovnou do jiných firem. "V podstatě všichni by měli bez problémů najít práci," řekla Kijonková.

 

Právě se děje

Další zprávy