Obří projekt na zkapalněný zemní plyn dostal zelenou, v Kanadě investuje firma z Malajsie

ČTK ČTK
28. 9. 2016 16:10
Kanadská vláda dala zelenou obřímu projektu zkapalněného zemního plynu (LNG), jenž má vzniknout na severozápadním pobřeží země. Projekt ale vzbuzuje obavy zejména kvůli životnímu prostředí a kvůli současným nízkým cenám zemního plynu.
Logo ropné a plynárské skupiny Petronas.
Logo ropné a plynárské skupiny Petronas. | Foto: Reuters

Toronto - Kanadská vláda schválila výstavbu obřího projektu na zkapalněný zemní plyn (LNG), který bude stát na severozápadním pobřeží Kanady. Informovala o tom agentura Reuters.

Schválení kontraktu za 27 miliard dolarů (651 miliard korun) přichází navzdory obavám, že projekt zvýší emise skleníkových plynů a ohrozí prostředí důležité pro lososy.

Je to první rozhodnutí, které v oblasti velkých energetických projektů učinila současná kanadská vláda premiéra Justina Trudeaua. Vláda však projekt schválila se 190 podmínkami, které se týkají mimo jiné ochrany životního prostředí a ryb.

Projekt, který plánuje skupina pod vedením malajsijské ropné a plynárenské společnosti Petronas, počítá s roční dodávkou 19 milionů tun zkapalněného zemního plynu na trhy v Asii. Jeho součástí je také závod na zkapalnění plynu a vývozní terminál.

I když projekt získal souhlas kanadské vlády, neznamená to, že musí být i dokončen. Mnoho analytiků je skeptických vzhledem k současným nízkým cenám zemního plynu. Projekt byl původně představen v roce 2013.

Petronas a jeho partneři nyní ještě musejí učinit závěrečné rozhodnutí o investici, firma se přitom v poslední době snaží své výdaje kvůli poklesu cen komodit a ekonomickému zpomalení v Malajsii spíše omezovat.

 

Právě se děje

Další zprávy