Obří obchod. Na Blízký východ půjdou Tatry za miliardy

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 7. 2013 11:50
Jedná se o největší kontrakt společnosti v posledních letech.
Foto: Radek Pecák

Kopřivnice -Tatra Trucks uzavřela nejvýznamnější zakázku v posledních několika letech. Společnost bude dodávat automobily a dopravní zařízení do oblasti Blízkého východu.

Tým vedený generálním ředitelem Ronaldem Adamsem pracoval na dojednání tohoto kontraktu v hodnotě 4,5 miliardy korun téměř tři roky. Skupina to oznámila v úterní tiskové zprávě.

"Další informace zatím vůbec nemůžu říkat," uvedl mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek.

Blízký východ si ale Tatra podle něj vybrala proto, že je pro ni stejně jako Rusko nebo země bývalého Sovětského svazu dobrým odbytištěm. "Co se týká aut do těžkého terénu a obtížných podmínek, tak jsme konkurenceschopnější," uvedl.

Adams zároveň oznámil, že na konci července ukončí své působení ve vedení Tatry a odejde do penze. "Měl jsem velké štěstí, že jsem mohl být malou součástí stotřiašedesátileté historie společnosti Tatra a že jsme spolu, navzdory všem těžkostem a obtížím, vykonali mnoho dobrého," napsal v dopise zaměstnancům.

Kopřivnická automobilka patří k nejznámějším českým výrobcům vozů. Od letošního června ji vlastní společnost Truck Development, která ji koupila za 176 milionů korun ve veřejné dražbě, kam se automobilka dostala kvůli více než půlmiliardovému dluhu.

V loňském roce Tatra vyrobila 496 nákladních automobilů, meziročně tedy o 30 procent méně. Celkem jich vyvezla 447, kromě zemí bývalého SSSR hlavně do Izraele, Indie či Austrálie.

 

Právě se děje

Další zprávy