Jejich boty jsou symbolem německého zázraku. Adidas a Puma vznikly díky hádce bratrů

Jejich boty jsou symbolem německého zázraku. Adidas a Puma vznikly díky hádce bratrů
Společnost Adidas, jejíž jméno Adolf ještě na poslední chvíli změnil z původně zamýšleného Addas byla registrována 18. srpna 1949. Obě herzogenaurašské továrny se nejdříve soustředily na boty, od 60. let ale v jejich výrobním programu začalo stále důležitější roli hrát sportovní oblečení.
Podle hospodářských výsledků je Adidas dlouhodobě úspěšnější než Puma. Největší evropský výrobce sportovního vybavení v Evropě (a po Nike druhý na světě) v uplynulém finančním roce vykázal celosvětové tržby zhruba 22,5 miliardy eur, zatímco Puma necelých 8,5 miliardy.
Soupeření obou bratrů rychle nabylo na intenzitě a ovlivnilo celý v té době zhruba desetitisícový Herzogenaurach, který se rozdělil podle toho, ve které továrně kdo pracoval. "Rozdělení mezi bratry Dasslerovými bylo pro město tím, čím byla pro německé hlavní město stavba Berlínské zdi," řekl před několika lety britskému Guardianu místní novinář Rolf-Herbert Peters. Bývaly doby, kdy se nemile pohlíželo na to, když si zaměstnanec Pumy vzal někoho z Adidasu. Do rivality se zamíchaly i náboženství a politika: Rudiho firma byla vnímána jako katolická a politicky konzervativní, Adiho jako protestantská a sociálnědemokratická. Snímek z filmu Adidas a Puma - souboj bratrů.
Rudolf Dassler dal své firmě původně název Ruda - po svém jménu. To se ale příliš nechytlo, a tak ji už za pár měsíců přejmenovává na Pumu. Značku s kočkovitou šelmou si nechal zaregistrovat 1. října 1948.
Foto: Shutterstock
Adéla Očenášková Dan Poláček Adéla Očenášková, Dan Poláček
Aktualizováno 29. 9. 2023 11:29
Malebné bavorské městečko Herzogenaurach je už tři čtvrtě století dějištěm jednoho z nejostřejších konkurenčních bojů, jaký si lze představit. Na jedné straně řeky sídlí Adidas, na druhé pak Puma. Obě firmy se zrodily poté, co se ostře nepohodli bratři Adolf a Rudolf Dasslerovi, kteří už od 20. let vyráběli sportovní boty. Značku Puma si nechal Rudi zaregistrovat 1. října 1948.
 

Právě se děje

Další zprávy