"Slyšel jsem vás!" Před 145 lety si Bell podal patent na telefon, skončilo to u soudu

"Slyšel jsem vás!" Před 145 lety si Bell podal patent na telefon, skončilo to u soudu
Z Alexandera Grahama Bella, který se narodil 3. března 1847 a kterého tento snímek zachycuje v roce 1861 ve věku 14 nebo 15 let, vyrostl slavný vynálezce. Pocházel ze Skotska z rodiny fonetika, jenž stojí například za vynálezem systému fonetických symbolů zvaných Viditelná řeč.
Pro Bella byla v jeho životě práce s neslyšícími lidmi, kteří ho provázeli i v osobní sféře, zásadní. Historie si ho ale pamatuje především jako vynálezce telefonu. Tento snímek z roku 1926 zachycuje herce, který Bella ztvárnil v propagačním filmu společnosti American Telephone and Telegraph Company (AT&T). Tu v roce 1885 založil právě Bell (původně šlo o podnik Bell Telephone Company).
Portrét Alexandera Grahama Bella z období asi kolem let 1914 až 1919.
"Věnoval se tomu dokonce i americký Kongres, který odhlasoval, že 16 let před Bellem měl Meucci fungující telefon. Byla to záležitost postupného vývoje, těch vynálezců bylo víc," popsal tehdy také Ripka. Další ilustrační foto.
Foto: Wikimedia Commons
Dan Poláček Adéla Očenášková Dan Poláček, Adéla Očenášková
14. 2. 2021 10:56
"Pane Watsone, přijďte sem, potřebuji vás," pronesl před 145 lety do mluvítka vědec Alexander Graham Bell. Slova adresoval svému asistentovi Thomasu Watsonovi, jenž ve vedlejším pokoji s napětím vyčkával, zda spojení bude fungovat. Tehdy to byl necelý měsíc od chvíle, kdy si Bell nechal přihlásit patent na telefon - stalo se tak 14. února 1876. Později se však o patenty vedly i soudní pře.
 

Právě se děje

Další zprávy