Chalífův hrad stojí už 10 let. Pořadí nejvyšších budov ukazuje, komu bude patřit svět

Chalífův hrad stojí už 10 let. Pořadí nejvyšších budov ukazuje, komu bude patřit svět
Desátou nejvyšší stavbou světa se chlubí tchajwanské město Tchaj-pej. Budova o sto jednom patře si podobně jako Burdž Chalífa nedávno připomínala výročí. Mrakodrap Tchaj-pej 101 byl slavnostně otevřen před patnácti lety, 31. prosince 2004. Je vysoký 509 metrů.
Věž v Soulu je o třináct metrů vyšší než Světové obchodní centrum v New Yorku. Manhattanský mrakodrap se nachází v bezprostřední blízkosti místa, kde stály původní budovy Světového obchodního centra, na které zaútočili teroristé 11. září 2001. Nová stavba má 541,3 metru.
Třetí nejvyšší stavbou světa je komplex několika mrakodrapů Abrádž al-Bajt, který leží v saúdskoarabské Mekce. Dosahuje výšky 601 metrů. Hodinová věž svým vzhledem připomíná třeba londýnský Big Ben.
Čtvrtá nejvyšší budova se tyčí opět v Číně. Jde o Mezinárodní finanční centrum Ping An, které vzniklo v roce 2017 ve městě Šen-čen. Mrakodrap se pyšní například 80 výtahy.
Foto: Reuters
Dan Poláček Adéla Očenášková Dan Poláček, Adéla Očenášková
4. 1. 2020 11:15
Stavba, která je například čtrnáctkrát vyšší než pražská Petřínská rozhledna, slaví deset let od svého otevření. Mrakodrap Burdž Chalífa patří k dominantám Dubaje a se svými 828 metry převyšuje všechny budovy světa. Prohlédněte si snímky slavného mrakodrapu i dalších devíti nejvyšších staveb na světě.
 

Právě se děje

Další zprávy