Boj o letošní úrodu pokračuje. Češi nasazují oheň, Švýcaři stromy kropí ledovou vodou

Boj o letošní úrodu pokračuje. Češi nasazují oheň, Švýcaři stromy kropí ledovou vodou
"Zatímco rané odrůdy začaly vykvétat, pozdější jen zčásti a poškození by nemuselo být tak velké," modlí se Krejčiřík. Snímek zachycuje Josefa Vašíčka, který ve firmě Meruňky Velké Pavlovice pracuje jako dobrovolník.
V Česku ovocných sadů ubývá, od roku 1989 kleslo jejich množství o 40 procent. Největší díl sadů připadá na jabloně, za nimi následují švestky, višně, meruňky, třešně a hrušně. Fotografie z Dolního Saska.
"Meruňky už začínaly kvést, tam asi nic nebude. U nás ve Lhenicích bylo dnes (pondělí 23. března, pozn. red.) dvanáct pod nulou. U ostatních druhů ovoce, které byly hodně narašené, může nastat poškození, kdo ví, jestli to vůbec pokvete," nechal se slyšet Leber. Fotografie je opět z Německa.
Za českými hranicemi zápasí s nočními mrazy kromě Slovenska také třeba Německo. Na snímku z 23. března vidíte, jak se ovocnáři snaží bojovat s mrazy v meruňkovém sadu v Bádensku-Württembersku.
Foto: ČTK
Ekonomika dap Ekonomika, dap
Aktualizováno 4. 4. 2020 22:03
Ovocnářům v Česku, na Slovensku i v dalších zemích dělají vrásky noční mrazy, které vážně ohrožují jejich úrodu. Sadaři se škodám snaží předcházet zakládáním ohňů nebo používáním parafínových svící. Podle meteorologů teploty pod bodem mrazu hrozí i v dubnu a květnu. V ohrožení jsou i vinice.
 

Právě se děje

Další zprávy