Zkrotit živel a nezničit ho. Vodní elektrárny jako technické perly šumavské krajiny

Zkrotit živel a nezničit ho. Vodní elektrárny jako technické perly šumavské krajiny
Budova elektrárny Černé jezero (pohled z prostoru pod hrází). Stavba náročného díla v obtížných přírodních podmínkách trvala pouze rok a tři čtvrtě, při pořizovacím nákladu 10 milionů tehdejších československých korun.
Detail uzávěru propusti jezera na Úhlavském luhu. Dolní nádrž přečerpávací elektrárny disponuje obsahem 25 000 m3. Od roku 1960 je zde čerpadlový provoz omezen.
Budova elektrárny Černé jezero, postavená podle projektu Ing. Karla Koseka (pohled od nádrže na Úhlavském luhu). Provoz zahájila 6. prosince 1930.
Budova elektrárny Černé jezero. Pohled z gravitační hráze s délkou v koruně 64,10 metru, výškou nad terénem 7 metrů a celkovou výškou včetně základů 15,6 metru. Zásoba vody ve spodní nádrži umožňuje čerpat až 10 hodin denně. Vyrábět elektřinu z přečerpané vody lze až 5 hodin denně.
Foto: Libor Fojtík
Libor Fojtík dap Libor Fojtík, dap - za podpory: CEZ group
Aktualizováno 1. 2. 2020 17:04
Malé vodní elektrárny stojí na Šumavě už desítky let. Z dnešního pohledu fascinuje technologický důvtip, se kterým naši předci dokázali využít síly přírody i tehdejších znalostí ke spoutání živlu, aniž by ubrali čehokoliv z jeho krásy a majestátu. Díky úsilí energetiků můžeme jejich práci obdivovat i v současnosti.
 

Právě se děje

Další zprávy