České vitráže nadchly i v USA. New York ozdobí svaté malby "cool" černochů z Lubence

České vitráže nadchly i v USA. New York ozdobí svaté malby "cool" černochů z Lubence
Kantovi se zároveň dali na filantropii. V nedaleké Libyni opravili kostel sv. Jiljí, kde nyní provozují muzeum a zrekonstruovali také nedalekou románskou rozhlednu. Kostel zdobí také okenní vitráže, které vznikají v dílně Kantových. Nyní tam budou montovat vitráž s archandělem Gabrielem (na snímku).
K americkému umělci Kantovy přivedlo to, že Jitka Kantová dokáže zmíněnou techniku realistické malby na sklo. Jejich dílnu se svým týmem Wiley také osobně navštívil.
Většího stálého zákazníka mají jednoho, je to již zmíněný nizozemský podnik, pro který vyrábějí výplně dveří, které se pak prodávají po celém světě. Měsíčně jich udělají kolem dvou set. Ročně podnikatelé dosáhnou na obrat kolem šesti či sedmi milionů korun.
Zároveň se do prachu přidávají barevné pigmenty, ty se ale po vypálení v peci změní, takže malíř musí vědět, jak barva reaguje. Každá se na skle musí vypálit zvlášť, takže jeden kus jde do pece i sedmkrát.
Foto: Fotoreprodukce z knihy „25 let vitráží“ od autorů Jitky a Richarda Kantových a Ivana Černého vydané v roce 2018
Simona Janíková dap Simona Janíková, Lukáš Bíba, dap
Aktualizováno 16. 2. 2020 18:09
Jitka a Richard Kantovi jsou úspěšní mistři vitráží z Lubence nedaleko Karlových Varů. Spolupracují se světovým umělcem, který dělal portrét bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, vitráže na zakázku dělali do domu saúdskoarabského šejka v Londýně nebo pro bývalého starostu Moskvy, do jeho hotelu v Karlových Varech. Každá vitráž je originální a nese rukopis výtvarnice Jitky Kantové.
 

Právě se děje

Další zprávy