Čínské akcie obrátily. K růstu jim pomohla Wall Street

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 27. 8. 2015 11:11
Hlavní čínský index vzrostl přes pět procent, což je největší denní zisk od začátku července. Rostou i evropské akcie nebo cena ropy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Šanghaj - Čínské akcie dnes po pěti dnech těžkých ztrát oživily. Investory povzbudil k obnoveným nákupům prudký nárůst amerických akcií na Wall Street a snaha o výhodné nákupy. Od minulého čtvrtka do středy čínské akciové indexy ztratily zhruba 20 procent a podle obchodníků zůstávají náchylné k dalším poklesům.

Čínské burzy podpořilo středeční oživení amerických indexů o zhruba čtyři procenta. Náladu na Wall Street povzbudila vyjádření jednoho z předních činitelů americké centrální banky (Fed), který uvedl, že zvýšení úrokových sazeb se možná odloží.

Dnešek tak ukazatel Shanghai Composite Index zahájil vzestupem o tři procenta a obchodování zakončil nárůstem přes pět procent, což je největší denní zisk od začátku července. Vrátil se tak nad hranici 3000 bodů. Hongkongský index Hang Seng přidal téměř tři procenta.

K obratu pomohl i další krok čínské centrální banky, která v úterý snížila klíčové úrokové sazby a ve středu na mezibankovní trh poslala asi 140 miliard jüanů (v přepočtu 515,8 miliardy Kč) v podobě krátkodobé likvidity.

"Ode dneška už nejsem pesimista," řekl analytik makléřské firmy Haitong Secirigtis Ťiang Čchao. Předpověděl, že čínská centrální banka naváže dalšími podobnými kroky, což by mělo přitáhnout investory opět k akciím.

Investoři na čínském trhu ale zůstávají opatrní, uvedla agentura Reuters. Především sledují, zda Peking dokáže zastavit útlum druhé největší ekonomiky světa.

Výrazně oživily rovněž ostatní asijské trhy. Index tokijské burzy Nikkei 225 získal 1,1 procenta, jihokorejská burza v Soulu podle serveru CNBC připsala 0,7 procenta a australská burza vzrostla o 1,3 procenta.

V černých číslech zahájila čtvrtek také Evropa. Index Stoxx Europe 600 otevřel v plusu o 1,9 procenta, francouzský CAC 40 posiloval o 2,6 procenta, britský FTSE 100 rostl o 2,4 procenta a německý index DAX o 2,7 procenta. Pražská burza zahájila čtvrteční obchodování 1,35 procenta v plusu.

Roste i ropa

Výrazně rostou také světové ceny ropy a na předešlý závěr získávají asi čtyři procenta. Pomohly jim také údaje o nečekaně hlubokém poklesu zásob ropy na americkém trhu.

Severomořská ropa Brent kolem 10:15 SELČ posílila o zhruba jeden a tři čtvrtě dolaru na 44,90 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila stejným tempem na 40,30 USD.

Zásoby ropy v USA klesly minulý týden o 5,5 milionu barelů, tedy mnohem více, než se čekalo, uvedl vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Někteří analytici ale tento pokles považují za důsledek snížení amerického dovozu, což naznačuje, že by minulý týden mohl být jen anomálií, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy klesly od června o zhruba třetinu. Srážela je vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a obavy z klesající poptávky v asijských zemích. V pondělí klesly ceny Brentu i WTI na nejnižší úroveň od začátku roku 2009 pod vlivem obav z výrazného zpomalování růstu čínské ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy