Obrat. Dosavadní šéf Škody odchází z Volkswagenu, do Ameriky nepůjde

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 10. 2015 14:45
Winfried Vahland opouští společnost na vlastní žádost. Rozhodnutí prý nesouvisí s aktuálními událostmi ohledně podvodů s dieselovými motory.
Winfried Vahland.
Winfried Vahland. | Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Dosavadní šéf automobilky Škoda Auto Winfried Vahland končí své působení v koncernu Volkswagen. Společnost opouští na vlastní žádost, uvedla dnes Škoda Auto. Vahland tak od listopadu nenastoupí do funkce vedení koncernu Volkswagen pro region Severní Ameriky a oproti původním plánům se nestane ani členem představenstva koncernu.

"K tomuto rozhodnutí ho vedly rozdílné názory na podobu nového koncernového regionu NAR v Severní Americe. Toto rozhodnutí nemá žádnou souvislost s aktuálními událostmi ohledně dieselových motorů," uvedla automobilka v oficiálním prohlášení.

Vahland začínal v roce 1984 svoji profesní kariéru u Opelu. Do Volkswagenu přestoupil v roce 1990, nejdříve pracoval u Audi jako vedoucí oddělení podnikového plánování, analýzy zisku a controllingu prodeje, následně pracoval v koncernovém controllingu i odbytu. Od roku 2005 působil jako výkonný ředitel Volkswagenu v Číně, v roce 2010 byl jmenován předsedou představenstva značky Škoda. Pod jeho vedením uskutečnila Škoda největší růstovou a modelovou ofenzivu ve své historii.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí. Skandál srazil tržní hodnotu podniku o třetinu, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě.

V čele mladoboleslavského podniku má Vahlanda nahradit Bernhard Maier, současný šéf odbytu značky Porsche.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy