Nejen Babiš. Soukromým firmám tečou z eurodotací stovky milionů, kdo dostává nejvíce?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
15. 6. 2019 12:11
Holding Agrofert není zdaleka jediný, kdo přijímá obří sumy v podobě eurodotací či slev na dani. V aktuálním programovém období 2014-2020 může Česko z evropských dotací čerpat až 23,9 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 617 miliard korun. Do konce letošního dubna přitom Brusel stačil Česku proplatit už 164,8 miliardy korun. Zatím bylo v tomto programu podpořeno asi 36 tisíc projektů a příjemci mají již uzavřeny smlouvy za celkem 424 miliardy korun. Podívejte se, kterým soukromým společnostem byly v aktuálním programu přiklepnuty nejvyšší eurodotace.
Foto: DotaceEU.cz

Nejvyšší eurodotace přiklepnuté soukromým firmám

Holding Agrofert není zdaleka jediným, kdo v Česku přijímá horentní sumy v podobě eurodotací či investičních pobídek. V aktuálním programovém období 2014-2020 může Česko z evropských dotací čerpat až 23,9 miliardy eur, respektive 616,8 miliardy korun.

Do konce dubna přitom Brusel stačil Česku proplatit už 164,8 miliardy korun. Zatím bylo v tomto programu podpořeno asi 36 tisíc projektů a příjemci mají již uzavřeny smlouvy za celkem 424 miliardy korun.

Z aktuálního programového období jsme vybrali desítku nejvyšších dotací z fondů EU přidělených soukromým firmám. Naopak jsme ze žebříčku vyřadili státní, veřejné či obecní podniky a instituce. Zatímco u některých projektů byly podle informací ministerstva pro místní rozvoj podepsány smlouvy o čerpání eurodotace a realizace bude teprve následovat, u jiných už je projekt v pohybu.

V případě přehledu nejvyšších udělených investičních pobídek od státu jsme pak vycházeli z nejnovějších dat Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

 

Právě se děje

Další zprávy