Lidé splácejí dluhy stále lépe. Pokles pohledávek vzal loni práci pětině vymahačů

ČTK ČTK
29. 5. 2020 11:13
Objem pohledávek, které zpracovaly inkasní agentury, stoupl loni meziročně o 1,25 miliardy na 24,75 miliardy korun. Každý pátý pracovník v odvětví však přišel o práci kvůli poklesu počtu pohledávek. Vyplývá to z průzkumu inkasního trhu v Česku, který uskutečnila Asociace inkasních agentur ve spolupráci se společností EY.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Průměrná pohledávka řešená inkasní agenturou loni stoupla o 4119 Kč na 20 172 Kč. Pohledávky za domácnostmi činily 89 procent.

"Inkaso pohledávek je anticyklické odvětví. Nové pohledávky po splatnosti v uplynulém období stagnovaly a až nyní, po sedmi letech, se očekává mírné zvýšení. Když se ekonomice daří, všichni vzorně platí, nevznikají nové pohledávky. Naopak při výhledu poklesu ekonomiky, začíná být i výhled mimosoudního inkasa mírně optimistický," uvedl prezident asociace Radek Laštovička.

Inkasní agentury v loňském roce zpracovaly přibližně 1,23 milionu nových pohledávek v objemu 24,75 miliardy Kč. Počet pracovních míst klesl o pětinu a vytváří jich kolem 830. Průzkum ukázal to, že většina pohledávek (90 procent) je vymáhána pro takzvanou třetí stranu.

Počet pohledávek se meziročně snížil o 232 000. Poměr odkoupených pohledávek zůstává nízký (deset procent). "V souvislosti se současnou složitou ekonomickou situací řady dlužníků v důsledku covidu-19 pozorujeme snahu o mnohem individuálnější přístup k jednotlivým pohledávkám, což vnímáme pozitivně," doplnil partner oddělení transakčního poradenství EY Marek Jindra.

Průměrné tržby z inkasní činnosti na jednu inkasní agenturu činily loni 73,5 milionu Kč, průměrný počet zaměstnanců se snížil na 26 pracovníků a při 761 milionech Kč ročně přijatých pohledávek dokázala v průměru věřitelům zajistit navrácení 240 milionů Kč.

Průzkumu se zúčastnilo 25 inkasních agentur, mezi kterými byli téměř všichni významní hráči na trhu. Podle odhadu tak průzkum pokrývá 80 procent trhu inkasních služeb v ČR. Sběr dat a jejich vyhodnocení se uskutečnily v březnu a dubnu 2020. Asociace inkasních agentur byla založena v roce 2002. Její členové jsou nejvýznamnější společnosti působící ve správě a inkasu pohledávek.

Video: Z dvaceti tisíc dětí možná budou bezdomovci, už nemůžeme zavírat oči, říká Lesák

Obce mají povinnost postarat se o své občany, ale dlouhodobě to nedělají, neřeší to ani vláda, kritizuje Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy