Oběd do 100 korun pořídíte už jen ve dvou krajských městech. Zdražují nejen kvůli EET

Klára Čeperová
20. 7. 2017 14:40
Češi zaplatili za červnové obědy v průměru 108,20 koruny. Od začátku roku nejvíce zdražily obědy v Ostravě. Vliv na ceny má zavedení EET i zdražování potravin.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Češi za oběd letos v červnu v průměru zaplatili 108,20 koruny, což je o pět korun a 40 haléřů více než před rokem. Do stokoruny se nají lidé z krajských měst jenom v Olomouci a Jihlavě. Vyplývá to ze statistiky společnosti Ticket Restaurant. Do ní každý měsíc započítává přes 800 tisíc transakcí, které provede šedesát tisíc zaměstnanců prostřednictvím stravenkové karty v síti Mastercard.

Začátkem roku rychlý růst táhla Ostrava, Praha a Brno. Od března se průměrná útrata zvýšila jen o dvacetník. Za poslední tři měsíce se nejvíce lidem zdražily obědy v Ostravě, Ústí nad Labem, Jihlavě a Olomouci.

prosinec 2015 červen 2017
Praha 112,9 120,1
České Budějovice 103,3 109,4
Plzeň 102,8 106,9
Karlovy Vary 98,6 103,2
Ústí nad Labem 96,8 101,5
Liberec 102,8 107,1
Hradec Králové 100,1 105,5
Pardubice 99,5 104,4
Jihlava 93,9 99,7
Brno 107,4 113,9
Zlín 98,6 104,2
Olomouc 93,9 99,6
Ostrava 94,6 100,4
průměr ČR 101,7 108,2

Kvůli zdražování některých potravin rostou útraty Čechů za oběd už od loňského října. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy se restaurace povinně zapojily do elektronická evidence tržeb. Skokově se nárůst projevil v Praze a Brně, kde jsou ceny dlouhodobě nad celorepublikovým průměrem.

"Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily růst cen na delší období," říká manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

V Ostravě lidé v červnu zaplatili v porovnání s březnem za oběd o 80 haléřů více než v březnu, 60 haléřů si připlatí lidé v Ústí nad Labem, padesátník pak v Jihlavě a Olomouci. Olomouc s Jihlavou jsou i přes cenový růst jedinými tuzemskými krajskými městy, kde lze oběd pořídit za méně než stokorunu.

Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě něhož lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky, což je 109 korun. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody. Ve skutečnosti je ale hodnota stravenek, které zaměstnanci dostávají ze strany zaměstnavatelů, nižší. "U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun," říká Brych.

 

Právě se děje

Další zprávy