Praha - Češi za oběd letos v červnu v průměru zaplatili 108,20 koruny, což je o pět korun a 40 haléřů více než před rokem. Do stokoruny se nají lidé z krajských měst jenom v Olomouci a Jihlavě. Vyplývá to ze statistiky společnosti Ticket Restaurant. Do ní každý měsíc započítává přes 800 tisíc transakcí, které provede šedesát tisíc zaměstnanců prostřednictvím stravenkové karty v síti Mastercard.
Začátkem roku rychlý růst táhla Ostrava, Praha a Brno. Od března se průměrná útrata zvýšila jen o dvacetník. Za poslední tři měsíce se nejvíce lidem zdražily obědy v Ostravě, Ústí nad Labem, Jihlavě a Olomouci.
prosinec 2015 | červen 2017 | |
Praha | 112,9 | 120,1 |
České Budějovice | 103,3 | 109,4 |
Plzeň | 102,8 | 106,9 |
Karlovy Vary | 98,6 | 103,2 |
Ústí nad Labem | 96,8 | 101,5 |
Liberec | 102,8 | 107,1 |
Hradec Králové | 100,1 | 105,5 |
Pardubice | 99,5 | 104,4 |
Jihlava | 93,9 | 99,7 |
Brno | 107,4 | 113,9 |
Zlín | 98,6 | 104,2 |
Olomouc | 93,9 | 99,6 |
Ostrava | 94,6 | 100,4 |
průměr ČR | 101,7 | 108,2 |
Kvůli zdražování některých potravin rostou útraty Čechů za oběd už od loňského října. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy se restaurace povinně zapojily do elektronická evidence tržeb. Skokově se nárůst projevil v Praze a Brně, kde jsou ceny dlouhodobě nad celorepublikovým průměrem.
"Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily růst cen na delší období," říká manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.
V Ostravě lidé v červnu zaplatili v porovnání s březnem za oběd o 80 haléřů více než v březnu, 60 haléřů si připlatí lidé v Ústí nad Labem, padesátník pak v Jihlavě a Olomouci. Olomouc s Jihlavou jsou i přes cenový růst jedinými tuzemskými krajskými městy, kde lze oběd pořídit za méně než stokorunu.
Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě něhož lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky, což je 109 korun. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody. Ve skutečnosti je ale hodnota stravenek, které zaměstnanci dostávají ze strany zaměstnavatelů, nižší. "U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun," říká Brych.