Obchvat Rakovníka má být hotov do pěti let, radní zadají zpracování projektu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
26. 10. 2017 15:38
Stavba za více než 730 milionů korun má začít v roce 2020. Středočeský kraj chce využít evropské nebo státní dotace.
Plánovaný obchvat.
Plánovaný obchvat. | Foto: VIA service, EIA

Rakovník - Stavba obchvatu Rakovníka by měla podle Středočeského kraje začít v roce 2020, hotovo by mělo být o přibližně dva roky později. Krajští radní dnes schválili zpracování projektů pro stavbu dvou částí obchvatu, uvedla Helena Frintová z krajského úřadu.

Náklady přesáhnou 730 milionů korun, hejtmanství je chce platit z evropských nebo státních dotací.

Hejtmanství nechá zpracovat projekty pro nové úseky silnice druhé třídy číslo 229 včetně napojení na silnici číslo 237. Jejich stavbou se má dopravně ulevit centru města. Jen za projekční práce kraj zaplatí přes deset milionů korun. Silnice 229 spojuje město s karlovarskou rychlostní silnicí číslo 6, silnice 237 vede k dálničnímu úseku silnice 6 u Nového Strašecí.

"Projektová dokumentace bude zpracována až do stavu zajištění pravomocného územního a stavebního povolení, vyřešení majetkoprávních vztahů, vypracování dokumentace pro provedení stavby a výkon autorského dozoru," uvedl krajský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO).

Po dokončení investorské přípravy vyhlásí Středočeský kraj soutěž na zhotovitele stavby. Zda se záměr kraje zahájit stavbu v roce 2020 skutečně podaří splnit, bude však záležet i na tom, jak se budou dařit majetkoprávní vypořádání, dodal Petrtýl.

Stavba dalších úseků dálnice D6 od Nového Strašecí směrem na Karlovy Vary za několik miliard korun by mohla začít už v listopadu. Pro úsek mezi Strašecím a Řevničovem už ministerstvo dopravy vybralo v tendru firmu, nyní běží povinné lhůty. Ještě letos, pokud nenastanou komplikace, může začít také stavba obchvatu Řevničova. Tyto dva úseky by měly být hotovy v roce 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy