Obchod s kryptoměnami v listopadu ožil. V čele zůstává bitcoin, dosáhl na rekord

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 12. 2021 12:45
Obchodování s kryptoměnami v listopadu zažilo oživení. Celkový objem obchodů proti předchozímu měsíci vzrostl o téměř polovinu na 300 milionů korun. Celkově letos Češi nakoupili kryptoměny za zhruba 4,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského obchodníka Bit.plus.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Dominantní měnou zůstává bitcoin, na který připadá více než polovina obchodů. Bitcoin také spolu s další měnou ethereum táhl poptávku po kryptoměnách. Bitcoin dosáhl v listopadu svého historického maxima přes 68 600 dolarů, což odpovídá 1,54 milionu korun, a překonal tak rekord 66 900 dolarů, tedy asi 1,5 milionu korun, z předchozího měsíce.

Kurz bitcoinu se za poslední měsíc snížil o zhruba čtyři procenta na 58 400 dolarů. Proti začátku roku to znamená zdvojnásobení jeho hodnoty. Ethereum za poslední měsíc zpevnilo o sedm procent na zhruba 4630 dolarů.

"Zájem o kryptoměny táhne poptávka větších investorů, kteří s sebou strhávají i ty drobnější. Kurz však zůstává velmi volatilní a stačí pak jedna negativní zpráva a krptoměna může ztratit i přes 15 procent hodnoty během několika dnů, čehož jsme byli svědky v listopadu," uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Pro konec roku očekává Stránský další nárůst obchodů. Zájem o kryptoměny bude dál pod vlivem velkých investorů včetně fondů, což požene cenu vzhůru. Vedle inflačních tlaků může zájem ovlivnit i aktuální šíření nové varianty koronaviru omikron.

K zájmu o kryptoměny přispívá také to, že je jako platbu akceptuje stále více obchodníků, mezi nimi například e-shop Alza.cz. Od začátku příštího roku chce platby bitcoiny přijímat cestovní agentura Invia.

 

Právě se děje

Další zprávy