Vejce z klecových chovů přestaneme nabízet, slibují řetězce. Nebude to ale hned

ČTK ČTK
21. 6. 2018 17:19
Od klecových vajec už v minulosti například odešel fastfoodový řetězec McDonald´s, který používá vejce od nosnic v halách na podestýlce.
Více než 85 procent vajíček u nás pochází z klecového chovu slepic, Česko je skanzen týrání zvířat v Evropě, slepice nemají v klecích žádné podmínky | Video: DVTV, Martin Veselovský

Praha - Obchodníci po informacích o špatném stavu slepic ve velkochovech uvádějí, že od prodeje vajec z klecových chovů chtějí ustoupit. Například Rohlik.cz slibuje, že bude prodávat vejce pouze z bezklecových chovů od konce roku 2019, Lidl v roce 2025, obdobný závazek mají Tesco a Globus.

Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize v tomto týdnu záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. Českomoravská drůbežářská unie k tomu uvedla, že uhynulí nebo zranění ptáci v klecích jsou v chovech nepřípustní.

Rohlík.cz uvádí, že má v nabídce z 80 procent vejce z podestýlek, v biokvalitě a z volného chovu. Tato vejce jsou podle zakladatele portálu Tomáše Čupra kvalitnější a chutnější, ale také dražší. Zatímco vejce od slepic z klecí může podle něj stát 1,8 koruny, od slepic žijících volně bude stát až trojnásobek. Na trhu jich ale podle něj stejně není dostatek.

"Momentálně neexistuje v ČR taková kapacita producentů vajec z volných chovů, které by dokázaly plně nahradit objemy vajec prodávaných prostřednictvím online supermarketu Rohlík.cz," sdělil.

Mluvčí Globusu Pavla Hobíková uvedla, že řetězec bude od července nabízet nově vejce z volného chovu. "Stejně jako Globus v Německu jsme se i my zavázali vyřadit klecová vejce z naší nabídky nejpozději do konce roku 2025," dodala.

I Globus však uvádí, že má problém dostatečně pokrýt poptávku po vejcích těmi z volných chovů. Od klecových vajec už v minulosti například odešel fastfoodový řetězec McDonald´s, který používá vejce od nosnic v halách na podestýlce.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá sdělila, že uhynulé kusy v chovech jsou nepřípustné, zároveň ale kritizovala aktivisty, kteří záběry natáčeli. Mimo jiné podle ní mohli narušit biologickou ochranu prostor a vnést do chovu infekční nemoci. Znevěrohodnila i autenticitu reportáže.

"K opeření slepic na podstrčených záběrech lze snad jen říci, že se jednalo s největší pravděpodobností o hejna, která byla těsně před koncem snáškového cyklu. To znamená ve věku okolo 70. týdne věku, kdy slepice přepeřují, nevyjímaje o jakou technologii se jedná, a každý kdo choval slepice, dobře ví, že v době přepeření nevypadají pěkně," dodala.

Preference chovu by podle ní měla zůstat na zákaznících. Podle ní kromě ceny hraje roli úroveň mikrobiálního znečištění, které je mnohonásobně vyšší u alternativních systémů ustájení.

Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád pověřil veterináře, aby se na pohodu ptáků v klecových chovech zaměřili. "Mají se zaměřit na to, kolik slepic tam (v kleci) je. Stává se, že ve velkochovu se dostanou slepice ven a zaměstnanci mají tendence je strkat do stále stejné klece a podobně," řekl.

Technologie obohacených klecí je však podle něj legislativně přípustná a klece jsou schvalované. "Slepice vždycky hynou - i ve volném výběhu - ale (podnik) musí mít nastavený režim tak, aby tam nebyly. V noci se tam můžou najít, ale když přijde směna, tak je ve správném režimu musí odklidit," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy