Obchod za miliardy. Německý řetězec Kaufhof koupí Kanaďané

ČTK ČTK
15. 6. 2015 9:33
Prodej zahrnuje obchodní domy Kaufhof v Německu a obchodní domy Galeria Inno v Belgii.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: galeria-kaufhof.de

Berlín - Německá maloobchodní společnost Metro prodá svůj řetězec obchodních domů Galeria Kaufhof kanadskému provozovateli obchodních domů Hudson's Bay za 2,825 miliardy eur (77,1 miliardy korun).

Oznámila to německá firma, která v České republice provozuje velkoobchody Makro, v pondělním prohlášení.

Prodej zahrnuje obchodní domy Kaufhof v Německu a obchodní domy Galeria Inno v Belgii a příslušné portfolio realit. V Německu má Kaufhof 120 obchodů a v Belgii 16. Transakce by měla být dokončena do září.

Firma Metro zvažovala prodej svých obchodních domů již delší dobu. Firma se chce dále zaměřit na své hlavní obchody cash-and-carry a obchody se spotřební elektronikou. Zisk z prodeje chce použít na snížení dluhu a investice do ostatních oblastí podnikání, uvedla agentura DPA.

Společnost Hudson's Bay byla založena v roce 1670 a mimo jiné provozuje v USA řetězce luxusních obchodů Saks Fifth Avenue a Lord & Taylor. V USA a Kanadě má více než 300 obchodů.

Převzetí německých obchodů je prvním vstupem firmy na evropský trh. Podle zdrojů má kanadská společnost v plánu masivní investice do obchodů Kaufhof, plánuje rozšířit jeho internetový prodej a lépe ho propojit s kamennými obchody. V plánu prý nemá uzavírání obchodů ani propouštění, napsala agentura Reuters.

Kanadská firma svojí nabídkou překonala rakouskou firmu Signa, majitele německého konkurenčního řetězce obchodních domů Karstadt. Ten měl v plánu v případě získání firmy Kaufhof spojit ji s Karstadtem.

Galeria Kaufhof byla založena v roce 1879. V roce 1996 se společnost stala součástí fúze, kterou vznikla firma Metro. Podle svých internetových stránek má přes 21 100 zaměstnanců.

Loni tržby firmy činily 3,1 miliardy eur a zisk před zdaněním a úroky 193 milionů eur. Kaufhof a Karstadt dominovaly více než století německému trhu s obchodními domy, mají však problémy přizpůsobit se novým konkurentům, jako je internetový obchod Amazon.com.

 

Právě se děje

Další zprávy