Obchod roku? Realitní žralok Vítek a nejbohatší Čech Kellner

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
28. 12. 2014 16:30
Připomeňte si pět největších transakcí roku 2014, které zahýbaly českým byznysem.
Dohodnuto. (ilustrační foto)
Dohodnuto. (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Největší transakcí roku 2014 s účastí české firmy je nákup německé realitní skupiny GSG Group firmou Materali ze skupiny CPI miliardáře Radovana Vítka. Obchod má hodnotu téměř 1,7 miliardy dolarů. 

Druhou nejvýznamnější transakcí pak je odkup podílu Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikateli Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem od skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Má hodnotu téměř 1,5 miliardy dolarů.

Třetí největší transakce měla už výrazně nižší hodnotu. Zůstaneme-li u oficiálně zveřejněných čísel, patří bronzová příčka prodeji společnosti Evraz Vítkovice Steel za 287 milionů dolarů.

Vyplývá to z dat agentury Mergermarket a analýzy společnosti EY, zahrnujících transakce s účastí české společnosti na straně prodávajícího nebo kupujícího.

Do žebříčku za rok 2014 jsme nezahrnuli prodej 66procentního podílu společnosti Telefónica Czech Republic skupině PPF za skoro 3,3 miliardy dolarů, který byl oznámen už v listopadu roku 2013.

Pořadí Cílová společnost Kupující Hodnota transakce
1. GSG Group (Německo) Materali (ČR) 1 695 mil. USD
2. Energetický a průmyslový Holding (ČR) Energeticky a průmyslový Holding (ČR) 1 498 mil. USD
3. Evraz Vitkovice Steel (ČR) Martinley Holdings (Velká Británie) 287 mil. USD
4. Spar Česká obchodní společnost (ČR) Royal Ahold (Nizozemsko) 266 mil. USD
5. Ringier Axel Springer CZ (ČR) Czech News Center (ČR) 232 mil. USD

Zdroj: Mergemarket/EY

Dva obchody přes miliardu

Transakcí roku se může chlubit Radovan Vítek, označovaný za "realitního žraloka". Do německé společnosti GSG Group (předtím Orco Germany) vložil svou realitní a developerskou skupinu CPI a náhradou získal 2,47 miliardy nových akcií GSG. Svůj podíl v německé realitní skupině tak navýšil z 25 na přibližně 85 procent. Další akcie Vítek následně nakoupil od jiných vlastníků, což mu zajistilo navýšení podílu až na 94 procent.

Poměrně těsně druhý skončil podle dostupných údajů prodej čtyřicetiprocentního podílu PPF v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH). Finanční skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera prodala své dosavadní akcie zbylým akcionářům EPH a opustila tak odvětví energetiky. Po transakci, která svou hodnotou přesáhla desetinásobek Kellnerovy investice do EPH v roce 2009, ovládli holding Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Hutě, řetězec i vydavatelství

O třetí největší transakci s oficiálně zveřejněnou hodnotou se v první polovině roku postarala ruská skupina Evraz, když prodala zdejší divizi Evraz Vítkovice Steel zahraničním investorům za částku 89 milionů dolarů. Noví majitelé zároveň převzali závazky za dalších 198 milionů dolarů.

Čtvrtou největší transakcí s (formálně) českou účastí se pak stala koupě ztrátové sítě obchodů Spar a Interpar nizozemskou maloobchodní společností Ahold, která v Česku provozuje síť Albert. Od rakouského Sparu koupili Nizozemci za 266 milionů dolarů zhruba padesátku obchodů, které postupně začali měnit na Alberty.

První pětku žebříčku uzavírá převzetí českého vydavatelství Ringier Axel Springer CZ podnikateli Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem. Transakce v hodnotě 232 milionů dolarů byla zakončena letos v dubnu. Firma vydávající například deníky Blesk, Aha!, Sport nebo časopis Reflex následně změnila název na Czech News Center.

Do první pětky by se mohl dostat i krok globální investiční skupiny CVC Capital Partners, která koupila podíl v původem české antivirové společnosti Avast Software. Dominika Kalašová z oddělení komunikace Avastu potvrdila online deníku Aktuálně.cz, že CVC Capital Partners vlastní ve firmě přibližně 40 procent. Hodnota investice dokončené v březnu sice nebyla oficiálně oznámena, známé nicméně je, že krok CVC ocenil firmu na miliardu dolarů - zhruba tedy mohlo jít o 400 milionů dolarů.

Na obzoru je další velký obchod

S příchodem nového roku se schyluje k další velké transakci - prodeji pražského nákupního centra Palladium. Německá společnost Union Investment za něj podle informací Hospodářských novin hodlá dát minimálně 565 milionů eur (přes 708 milionů dolarů), což za jednotlivou budovu v zemi ještě nikdo nezaplatil. Současný vlastník Palladia, firma Hannover Leasing (rovněž z Německa), může na prodeji vydělat zhruba 30 milionů eur.

Obchod je sice podle informací deníku domluven, ale není zatím oficiálně potvrzen. Nový majitel by mohl nákupní centrum převzít počátkem roku 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy