Sucho udeřilo i v zimě. Vesnicím chybí voda, zásobují je cisterny z nouzových rezerv

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 12. 2018 16:04
Obce v Česku potřebují poprvé kvůli suchu cisterny na pitnou vodu ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) i v zimě. Voda chybí například v Nedašově Lhotě na Zlínsku, která o zapůjčení techniky ze skladů SSHR požádala.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: René Volfík, René Volfík

V příštím týdnu techniku dostane i sousední Nedašov a řeší se žádosti dalších tří obcí v Česku, řekl novinářům předseda správy Pavel Švagr. V Česku nyní sedm obcí využívá 13 cisteren SSHR.

"I když jsme problém extrémního sucha řešili v létě, nečekal jsem, že tuto situaci budeme řešit i v zimě, a dá se předpokládat, že pokud nezaprší, tak problém se suchem nás bude trápit i v příštím roce," uvedl Švagr, podle kterého se obce na SSHR obracejí čím dál více.

"V minulých letech jsme řešili jednotky žádostí, od jara šlo o asi 30 kusů techniky, od úpravny vody přes cisterny na vodu, do několika krajů v republice. Nedá se říci, že bychom řešili nějakou lokální situaci. Obrací se nás zejména starostové malých a středních obcí," řekl Švagr.

Podle Švagra se také prodlužuje doba, na kterou si obce techniku půjčují, například Nedašova Lhota požádala o cisternu do listopadu příštího roku. Obec trápí sucho od léta.

"Vyschly zdroje podzemní i povrchové vody, které jsou využívány pro zásobování obce. Jedinou možnou alternativou bylo dovážet vodu v cisternách do místního vodojemu," uvedla starostka obce Jarmila Janíčková.

Obec zpočátku využívala vlastní cisternu, která však má objem pouze tři metry krychlové. Nyní má k dispozici autocisternu SSHR o kapacitě osm metrů krychlových, která několikrát denně dováží vodu z osm kilometrů vzdáleného Brumova-Bylnice a plní dvě nádrže o celkovém objemu 120 metrů krychlových.

"Denní spotřeba obce je kolem 30 kubíků. Ale aby se voda dostala do domácností v horní části obce, musí být vodojem plný," uvedla starostka.

Pokud bude obec využívat vodu pouze navezenou cisternami, stojí to asi čtyři tisíce korun denně, což je finančně náročné, a není jisté, zda se to neprojeví v cenách vody. "Pevně věříme, že kraj nás v této kritické situaci nenechá a pomůže finančně či jinak," uvedla Janíčková.

Problémy jsou také v sousedním Nedašově, odkud se Nadašova Lhota zásobuje.

"Máme podobný problém, musíme vodu navážet do vodojemu, abychom ji mohli lidem pouštět," uvedla starostka Alena Nováková, která by chtěla využít staré vrty v obci či původní vodovod ještě z dob války. Také Nedašova Lhota připravila projekt na zásobování vodou a vrtané studny, řešením do budoucna je ale napojení obcí na vodovod, který končí v Brumově-Bylnici.

Správa má v případě sucha k dispozici dostatek techniky, jde o stovky kusů, sklady má po celé republice. Podle Švagra je otázkou, zda by voda neměla být ve státních hmotných rezervách, protože jde o strategickou surovinu. Nešlo by zřejmě o balenou vodu, ale debatuje se podle něj o tom, že by SSHR měla podzemní vrty, aby mohla v případě mimořádných situací poskytnout nejen techniku, ale i vodu.

S nedostatkem vody se totiž letos potýká také několik obcí ve Šluknovském výběžku. Cisterny s pitnou vodou objednávají obce i jednotlivci. Problém se týká obcí na Děčínsku, a to Mikulášovic, části Varnsdorfu a Jiříkova. Zatím se k pitné vodě obyvatelé dostanou, problém nastane, až uhodí mrazy.

"Cisterny rozváží vodu do teploty minus pět stupňů Celsia," řekla  mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací (SčVK) Iveta Kardianová. Dodala, že nedostatek vody v zimě je neobvyklá situace, s níž se dosud nesetkala.

Voda se zaváží k lidem, kteří nejsou napojeni na vodovodní řad.

"Zdrojem vody pro tyto domácnosti je vlastní studna, která má v těchto dnech minimální nebo žádnou vydatnost, a proto se obyvatelé těchto obcí obrací na nás," uvedla Kardianová s tím, že mohou-li vyhovět, učiní to.

Zatímco v Jiříkově, Filipově nebo Studánce, což je část Varnsdorfu, lidé řeší, jak vyprat, osprchovat se nebo spláchnout, spotřebitelé napojení na vodovodní řad se k pitné vodě dostanou bez omezení.

"Dostatek vody je díky velkým přehradním nádržím Krušných a Jizerských hor, hlavních zdrojů pro výrobu pitné vody a rozsáhlé distribuční sítě, kterou provozujeme," uvedla Kardianová.

Je to poprvé, co obce v Česku potřebují kvůli suchu cisterny na pitnou vodu ze skladů Správy státních hmotných rezerv i v zimě. V Česku nyní sedm obcí využívá 13 cisteren SSHR.

 

Právě se děje

Další zprávy