V Německu sílí obavy z propadu ekonomiky. V recesi nemusí dodržet vyrovnaný rozpočet

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 8. 2019 19:26
Německá koaliční vláda se v případě recese může vzdát politiky vyrovnaného rozpočtu a přijmout nové půjčky, aby vyvážila případnou recesi ekonomiky. Uvedl to v pátek týdeník Der Spiegel.
Kancléřka Merkelová: Stimuly pomocí půjček zatím nejsou zapotřebí.
Kancléřka Merkelová: Stimuly pomocí půjček zatím nejsou zapotřebí. | Foto: Reuters

Obavy, že by největší evropská ekonomika mohla spadnout do recese, se prohloubily, když Německo ve druhém čtvrtletí zaznamenalo hospodářský pokles o 0,1 procenta.

Německá ekonomika se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Německo má vyrovnaný rozpočet od roku 2014. Tuto fiskální zásadu zavedl bývalý konzervativní ministr financí Wolfgang Schäuble a jeho nástupce, sociální demokrat Olaf Scholz se této politiky drží.

Ministerstvo financí odmítlo informaci týdeníku komentovat.

Na Německo v poslední době sílí tlak, aby použilo nové půjčky ke stimulaci ekonomické aktivity. Již roky čelí výzvám svých partnerů v eurozóně i výzvám Mezinárodního měnového fondu ke zvýšení veřejných výdajů, což by stimulovalo ekonomiku celé měnové unie.

Německá kancléřka Angela Merkelová však v úterý uvedla, že takovýto fiskální stimul zatím není zapotřebí. Dodala, že její vláda i nadále počítá s vysokou úrovní veřejných investic.

 

Právě se děje

Další zprávy